Ponedjeljak, 29 Svibanj 2017 09:27

Svjetsko kvizaško prvenstvo je i u Požegi....

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

3. LIPNJA, SUBOTA, U 14 SATI -

POŽEGA - Na Svjetsko kvizaško prvenstvo ne trebate se kvalificirati. Na Svjetsko kvizaško prvenstvo ne trebate ni putovati. Ono je tu, praktički kod vas doma. Po četvrti put imamo priliku sudjelovati u Hrvatskoj, a po prvi put i u više gradova - a ove godine Svjetsko kvizaško prvenstvo je i u Požegi!. Vrijeme je zadano jer svi igraju u istom trenutku - u subotu 3. lipnja u 14 sati.

Bez obzira na prijavu, potrebno je na mjesto održavanja kviza doći dovoljno vremena ranije kako biste se smjestili, uplatili kotizaciju, i preuzeli obrasce jer mora se početi točno u 14h. U Požegi se igra u Kazališnoj kavani.

Svjetsko kvizaško prvenstvo individualno je natjecanje pri kojem svaki natjecatelj dobije svoj set pitanja na papiru (na hrvatskom ili engleskom, po izboru) i na njega upisuje odgovore. 240 pitanja raspoređeno je u 8 kategorija po 30 pitanja čija težina varira od vrlo osnovnih i svakodnevnih do vrlo opskurnih podataka za koje prosječna osoba teško da je čula.

Kategorije su:

KULTURA - arhitektura, likovna umjetnost, muzeji, mitologija, filozofija, religija.

ZABAVA - glazba (klasična, blues, filmska, jazz, rock, world), balet, mjuzikl i opera, radio, televizija, internet.

MEDIJI - film, književnost, poezija, drama, strip, jezik.

POVIJEST - 450.-1492., 1492.-1900., 1900.-danas, trenutna događanja, istraživanja, slavne osobe, civilizacije.

SVIJET - gradovi, geografija, izumi, tehnologija, promet.

LIFESTYLE - običaji, dizajn, moda, hrana i piće, rukotvorine, zdravlje i fitness, new age vjerovanja, proizvodi i brendovi, turizam.

ZNANOST - prirodne i društvene znanosti, fauna, flora.

SPORT - svi sportovi, društvene i računalne igre, hobiji i razonoda, razni rekordi.

- Vrijeme rješavanja je 120 minuta podijeljenih u dva kruga po 60 minuta s pauzom između. U prvom krugu rješavaju se četiri kategorije, a onda i u drugom četiri. Koje kategorije će biti u kojem krugu, određuje ždrijeb IQA-a. Najslabije riješena kategorija uzima se u ozbir kod bodovnog izjednačenja natjecatelja. Kotizacija je 30 kuna po igraču. Prijave su obavezne kako bismo mogli pripremiti dovoljan broj kvizova, a moguće se prijaviti putem Facebook grupe Kvizoljupci Zlatne doline ili ovog web obrasca razumno dovoljno vremena prije samog održavanja kviza. Ako ne naznačite drugačije, pripremit ćemo za Vas kviz na hrvatskom – objasnio je Tomislav Bleiziffer iz Udruge Kvizoljupci Zlatne doline, Požega.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska