Četvrtak, 25 Svibanj 2017 14:33

Predstavljen projekt “Ugodna treća dob”

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA POŽEGA -

POŽEGA – Društvo Crvenog križa Požega otvorilo je novouređeni prostor u Ulici Dobriše Cesarića 2c, u sklopu projekta “Ugodna treća dob”, a u kojem će se odvijati organizirane dnevne aktivnosti za starije osobe s područja grada Požege. Za tu namjenu od Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike odobrena su sredstva u iznosu 55.977,00 kuna. Otvorenju novouređenog prostora nazočili su zamjenici gradonačelnika Požege Darko Puljašić i Mario Pilon.

IMG 7107Društvo Crvenog križa Požega svojim korisnicima ponudit će niz zanimljivih i njihovoj dobi primjerenih sadržaja. - Prostor u kojem se nalazimo kupljen je upravo za tu namjenu. Predviđeno trajanje projekta je 10 mjeseci, a voditelj projekta Jan Neruda uz pomoć volontera nizom aktivnosti pokušat će utjecati na poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi i to kroz zabavno-društvene igre, sportsko-rekreativne aktivnosti, kreativne radionice, ali i edukacijske aktivnosti koje uključuju osnove korištenja računala i pretraživanje interneta te kulturne aktivnosti koje će se provoditi u suradnji s kulturnim ustanovama poput Gradske knjižnice i Gradskog muzeja - rekao je ravnatelj požeškog Crvenog križa Miroslav Zelenika.

- Kao zamjenik gradonačelnika, ali i kao ravnatelj Doma zdravlja čestitam na ovom hvalevrijednom projektu. To je upravo ono što Grad Požega potiče, sponzorira i što će sigurno u vrlo skoroj budućnosti razvijati – briga o našim sugrađanima zlatne, treće dobi naša je obveza. Ti ljudi su ostavili nama ovaj prekrasan grad, ovu domovinu i mi moramo o njima brinuti na pravi način – bilo kroz Dom zdravlja i njegovu Patronažnu službu, bilo kroz ovakve akcije. Kroz Palijativnu skrb uvjerili smo se kako su ponekad topla riječ i pružena ruka suosjećanja učinkovitiji od IMG 7101svih lijekova. Živimo u društvu koje je otuđeno, mladi nerijetko ne posjećuju svoje stare i ovo je projekt koji zaslužuje sve čestitke. Imati će te apsolutnu podršku Grada Požege na čijem ću čelu vjerujem vrlo uskoro biti, ali i mog nasljednika u Domu zdravlja jer takvi projekti to zaslužuju, a ovo je jedna Požega i svi se, bez obzira na dob u njoj moramo osjećati prihvaćeno, ugodno i sigurno - rekao je Darko Puljašić.

Iako projekt traje 10 mjeseci, Društvo Crvenog križa Požega namjerava ga voditi i dalje, nakon isteka tog roka, volonterski. Prostor je uređen, pomalo retro, pomalo nostalgično, ali vrlo ugodno i sve ideje i pomoć bit će dobro prihvaćeni, vrata su otvorena za sve, dođite, volontirajte, družite se. Već se javilo 20 starijih sugrađana koji će svoje vrijeme rado provoditi u ugodno uređenom prostoru. Neka ne budu sami, svi ostali, dobro su došli – pozivaju iz Društva Crveni križ Požega.

Tekst/foto: A. Protić