Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 18 Svibanj 2017 13:46

Enjingi navršio 77 godina, a još jučer posadio novih 25 tisuća trsova

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POZNATI VINOGRADAR I VINAR IVO ENJINGI S BROJNIM PRIJATELJIMA PROSLAVIO ROĐEN -

HRNJEVAC – Vitalan, pun energije, još uvijek u punom pogonu cijeli dan, a upravo je proslavio 77. rođendan. Da to je najpoznatiji vinar i vinogradar Požeštine i kutjevačkog vinogorja, Ivo Enjingi iz Hrnjevca. Još jučer je posadio 25.000 trsova novog vinograda koji podiže na padinama iznad Hrnjevca.

Na proslavu su mu se odazvali brojni prijatelji, poslovni partneri, suradnici i oni koji su Ivu pratili dugi niz godina, veselili se zajedno s njim nakon svjetskih uspjeha i najpoznatijih vinskih nagrada i šampiona, na proslavama vinskih blagdana, od Vincelova do Martinja koji se kod Enjingija uvijek štuju. Uz tamburaše iz Vinkovaca, jer su naši nažalost bili zauzeti sviranjem u političkim kampanjama, dodaje Enjingi, na rođendan su mu se odazvali i Gazde koji su upravo kod Enjingija svirali kao mladići, no nisu ga zaboravili niti sad kad su već ozbiljni ljudi.

Kako je Enjingi uz vinogradarstvo pokrenuo i stočarstvo i to za naš kraj neobičnog goveda Red angusa, istakao je da se njegova prehrana sastoji od mesa toga goveda i sira domaćeg proizvođača BiZ iz Buka. Poznajući da Enjingi posebno voli sir, Božo Bošnjak donio mu je nekoliko koluta svojih sireva, a Miroslav Kovač, sir poznatog austrijskog proizvođača koji je upravo u Londonu dobio zlatnu medalju. Naravno da su i gosti objedovali od juhe do mesa također Red angusa, no nije prošlo ni bez obveznog odojka i brojnih slastica i torti.

- Osjećam se potpuno zdrav i pun energije, ne posustajem s poslom i upravo proteklih dana formirao sam novi vinograd i jučer završio sadnju 25.000 novih trsova vinove loze. No koliko bih ja još imao snage da je ovo prava država. Činim sve da ostavim svoj trag, kao što su činili mnogi prije mene, trudim se nešto sačuvati, no ovo potpuno rasulo hrvatskog roda, rasipništvo, koje tri puta više troši nego što privređuje. Gradimo crkve, dvorane, škole a djece nemamo, uništavamo proizvodnju a državna uprava nam još traži povišenje plaće. Već sada imaju tri puta veće plaće od onih koji trče i rade. Sve bih još to i zaboravio da imamo bar jednog dobrog političara, jednog dobrog vođu koji bi nas predvodio. No nemamo, nije se rodio. Ja sam se cijeli život trudio nešto učiniti za sve nas – istakao je Ivo Enjingi, koji uvijek ističe da nam sve zlo uglavnom donose političari i politika, nejedinstvo.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika