Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 17 Svibanj 2017 14:33

Nova arheološka istraživanja, arheološki kamp na tumulima u Kaptolu i prilika za razvoj turizma

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJEN PROJEKT MONUMENTALNI KRAJOLICI STARIJEG ŽELJEZNOG DOBA NA PROSTORU PODUNAVLJA – ARON AGE DANUBE -

KAPTOL – U općinskoj vijećnici općine Kaptol održano je zanimljivo predavanje i predstavljanje projekta Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja – Iron Age Danube koji se provodi u IMG 4055sklopu Programa transnacionalne suradnje Dunav 2014. – 2020. Interreg. Projekt vrijedan 2,55 milijuna eura financiran je u 85% dijelu sredstvima Europske unije a ostatak svih ostalih dionika. Projekt se provodi na području pet država, Austrije, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, u kojoj se projekt provodi na području Jalžabeta i Kaptola u Požeško-slavonskoj županiji. Projekt su predstavili načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, zamjenik župana za gospodarska pitanja Željko Jakopović, dr. sc. Jacqueline Balen, muzejska savjetnica i voditeljica projekta te dr. sc. Hrvoje Potrebica, pročelnik Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i višegodišnji istraživač tumula na području kaptola iz starijeg željeznog doba.

Glavni cilj i interesno područje projekta je istraživanje, zaštita i turistička upotreba najvažnijih krajolika iz vremena starijeg željeznog doba u pet zemalja na osam mikrolokacija. Zatim razvoj i strategija za očuvanje, istraživanje i održivi razvoj arheoloških krajolika na regionalnoj razini, međunarodna promocija najvažnijih IMG 4056krajolika iz razdoblja starijeg željeznog doba, otvaranje novih muzejskih programa za posjetitelje te organizacija konferencije Arheologija i turizam u svibnju 2019. godine kada projekt i završava.

- U središtu projekta nalaze se kulturni krajolici starijeg željeznog doba koje obilježavaju visinska utvrđena naselja te groblja pod tumulima nastala između 8. i 4. stoljeća prije Krista, koji iako impozantni, ostaju nedovoljno integrirani u regionalnu kulturnu i turističku ponudu. Deset projektnih partnera iz pet europskih zemalja su okupljeni oko projekta u polju zaštite kulturne baštine i razvoja kulturnog turizma. Glavna projektna inovacija leži u metodološkom pomaku koji će se temeljiti na partnerskom istraživanju prapovijesti krajolika, za razliku od dosadašnjeg individualnog pristupa – istakla je voditeljica projekta Balen.

Dio istraživanja koje je dosad vodio prof. Potrebica nastavljaju se, posebno na tumulima koji su otkriveni na području Kaptola i Tulnika, bit će organiziran arheološki kamp svih sudionika u Kaptolu, a dobit će se nakon projekta i rješenje kako organizirati turizam na arheološkim nalazištima, predstavljanju arheoloških nalaza. - Tijekom provedbe projektnih aktivnosti fokus Arheološkog muzeja u Zagrebu i Centra za prapovijesna istraživanja bit će usmjeren na prostor Požeške doline. Tijekom starijeg IMG 4059željeznog doba krajolikom su dominirala utvrđena visinska naselja podno kojih su se nalazila velika groblja pod tumulima kojih je već nekoliko pronađeno iznad mjesta Kaptol. Dosadašnja istraživanja su pokazala da je Kaptol bio jak gospodarski centar i kneževsko sjedište tijekom starijeg željeznog doba te vrlo dobro uklopljen u mrežu komunikacijskih putova s ostalim središtima svog vremena, što ga čini idealnim poligonom za provođenje projektnih aktivnosti. Aktivnosti projekta trebale bi dati poticaj razvoju kulturnog turizma u ovom dijelu Hrvatske – ističe prof. Potrebica.

Tekst/foto: Vladimir Protić