Ispiši ovu stranicu
Utorak, 16 Svibanj 2017 18:03

Natjecanje u pripremanju „slaninske ruže“ uz degustaciju kaptolačkih vina u subotu 20. svibnja

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NAJAVLJEN 2. FESTIVAL SLANINE I VINA „SLANVIN“ MANIFESTACIJA TJEDNIKA KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA I UDRUGE VINARA „VINO KAP“ IZ KAPTOLA -

KAPTOL - Tjednik KRONIKA požeško-slavonska nastavlja s organizacijom gastro-etno manifestacija na prostoru Požeštine, a ovaj puta organizira u našem kraju gastro manifestaciju 2. „Festival slanine i vina Slanvin“, natjecanje majstora u pečenju slanine. Vrsni majstori a prije svega ljubitelji ove odlične slavonske suhomesnate delicije natjecat će IMG 0203se u pripremi najljepše i najukusnije „slaninske ruže“. Manifestacija se održava u suradnji s Udrugom vinogradara, vinara i voćara „Vino-kap“ iz Kaptola uz pokroviteljstvo općine Kaptol i Požeško-slavonske županije u subotu 20. svibnja od 16 sati na Sportskom centru Kaptol.

- Cilj ove manifestacije je okupiti sve ljubitelje slanine, ove cijenjene suhomesnate delicije koja je jedno vrijeme bila potisnuta iz prehrane, a sada se sve više vraća. Festival će okupiti ponajbolje majstore u pečenju slanine na otvorenoj vatri na štapu, poznate „slaninske ruže“. Očekuju se majstori pečenja s cijelog područja Slavonije, koji će pokazati kako se priprema ova delicija te ponuditi na kušanje uz ponajbolja vina sa 10. Međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina u Kaptolu. Prošle godine okušala su se 23. ekipe u pečenju „slaninske ruže“ a i natjecatelji koji su po prvi puta nešto takvo i vidjeli, a posebno posjetitelji bili su oduševljeni – istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska.

Stručni ocjenjivački sud donijet će odluku o najboljoj „slaninskoj ruži“, a organizatori najbolje nagraditi šampionskom titulom, zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama te vrijednim nagradama. Na sudjelovanje su pozvane udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, ribička društva, udruge građana, vinari i udruge vinara, restorani, seoska turistička imanja, uzgajivači svinjogojci i uzgajivači crne slavonske svinje te ostale udruge i pojedinci koji u svom radu koriste i priređuju suhomesnate delicije po starim receptima ili su jednostavno ljubitelji ove slavonske suhomesnate delicije.

- Organizator svim ekipama osigurava tablu slanine, drveni štap i vatru na kojoj će se peći slanina i pripremati „slaninska ruža“. Umijeće majstora pečenja je uspjeti najboljim zarezivanjem pripremiti slaninu, začiniti je pravim začinima i ispeći IMG 0242na otvorenoj vatri te natjerati slaninu da formira kulinarski cvijet „slaninsku ružu“ . Prošle godine bile su zanimljive kreacije slanine u obliku srca i slaninski buket – dodaje urednik tjednika Kronika koji ističe da će ovo biti odličan spoj ukusne delicije i odličnih nagrađenih vina, te poziva sve koji su ljubitelji pečene slanine da dođu i okušaju se u pečenju kao natjecatelji, ili samo kao posjetitelji i kušaju ovu deliciju.

Nakon degustacije pečene slanine svi posjetitelji moći će se staviti u ulogu someliera i ocjenjivati nagrađena vina te na taj način vidjeti ulogu ocjenjivača vina. U produžetku slijedi zabava s tamburašima, kušanja vina na 20-tak štandova vinara cijele Požeštine ali i mađarskih vina. Ove godine festival je proširen i za Slanvin vašar, na kojemu će dvadesetak proizvođača autohtonih i domaćih proizvoda, OPG-a, obrtnika i proizvođača suvenira izložiti svoje proizvode.

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska