Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 15 Svibanj 2017 09:35

Kombiniranim djelovanjem pet DVD-a gasili dva požara

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZDRUŽENA POKAZNA VJEŽBA SVIH POSTROJBI VATROGASNOG CENTRA BRESTOVAC -

JAGUPLIJE – Povodom Mjeseca zaštite od požara i blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca veliku Združenu vatrogasnu vježbu organizirao je Vatrogasni centar Brestovac. Pod centar pripadaju društva DVD Ivandol, DVD Zakorenje, DVD Brestovac, DVD Jaguplije i DVD Orljavac, a u pomoć im je prispjelo i prijateljsko DVD Rešetari iz susjedne županije. Domaćin vježbi, ali i analizi vježbe bilo je DVD Jaguplije u svom novouređenom Vatrogasnom domu. Sva vatrogasna društva opremljena su s navalnim vozilima, tako da je na požarima sudjelovalo 6 vatrogasnih navalnih vozila s 40-tak vatrogasaca i komandnom vozilo, dok je u VC Brestovac u pripravi bilo još dva vatrogasna vozila.

Na dva postavljena požara u naselju odmah su intervenirali prvi i najbliži, domaći DVD Jaguplije, no zbog mogućnosti širenja požara na druge stambene objekte i pojave istovremeno i drugog požara na novoj lokaciji u naselju, pozvana su i ostala društva VC Brestovac u pomoć pri intervenciji. Vrlo brzom reakcijom vatrogasaca koji su dolazili u realnom vremenu iz svojih središta oba požara su lokalizirana i ugašena, te odrađena i preventiva na susjednim objektima sprečavajući širenje požara. 

Vježbom je rukovodio Zapovjednik VC Brestovac, Alen Ugrin, a vježbi su nazočili čelnici općine Brestovac, načelnik općine Zdravko Mandić, predsjednik Vatrogasne zajednice županije Željko Petrović i brojni stanovnici Jaguplija koji su se uvjerili u vrlo brzu intervenciju vatrogasaca i odličnu demonstraciju vatrogasne tehnike kojom od nedavno raspolažu vatrogasna društva. U gašenju požara uz sva navalna vozila korištena je i postavljena hidrantska mreža kroz cijelo naselje, postavljena prilikom rješavanja vodoopskrbe naselja Jaguplije.

- Nakon ove vježbe mi svi osjećamo jednu sigurnost u zaštiti od požara. To je i cilj vas vatrogasaca a i nas iz općine Brestovac koja je obveznik financiranja organizacije vatrogastva, koju smo u cijelosti i ispunili. Upravo kroz ove pokazne vježbe i sav rad na stvarnim požarima i spašavanjima vidi se vaš dobar rad na kojemu vam ja čestitam, te ujedno čestitam i vašeg zaštitnika sv. Florijana – rekao je nakon uspješne vježbe načelnik Zdravko Mandić.

Ovo je treća vježba koja je održana ovo proljeće na području Požeško-slavonske županije, a predviđeno je ove godine desetak vježbi na kojima će učestvovati sva vatrogasna društva. Slijedeća će se održati već u subotu 20. svibnja u Požegi od 12 sati na lokaciji Autobusnog kolodvora na kojoj će sudjelovati Javne vatrogasne postrojbe, a biti će prikazano osim gašenja požara i brojne druge vrste spašavanja koje se kombiniraju i sa drugim hitnim službama za zaštitu i spašavanje. 

- Cilj svih vježbi je da provjerimo ispravnost vatrogasne tehnike, poznavanje rada na tehnici i spremnost ljudstva. Upravo vježbanjem postižemo dobro i brzo djelovanje, te otklanjamo sve uočene nedostatke. Sva vozila su, iako polovna, u izvrsnoj kondiciji i tehničkoj ispravnosti, a danas vidimo imamo i potpuno opremljene sve vatrogasce osobnom zaštitnom opremom za djelovanje u požarima. Nekada smo imali samo radničke kombinezone, no punim srcem došli smo do ove opremljenosti, najvećim dijelom zahvaljujući austrijskom Tirolu, našim načelnicima, gradonačelnicima i županu koji nam daju financijsku podršku. Nadam se da će nas i dalje pratiti, a mi ćemo to opravdati svojim dobrim radom. Ovdje smo vidjeli da se možete nositi sa svakim primjerom ugroze i ja vam na tome čestitam – rekao je predsjednik Petrović, koji se posebno zahvalio susjedskom DVD Rešetari koji su se odazvali na prijateljsku i susjedsku pomoć, te pohvalio obostrani prijateljski odnos društava.

Tekst/foto: Vladimir Protić

Galerija slika