Ponedjeljak, 10 Travanj 2017 19:33

Uz izbor „princeze pušnice“ promoviran Festival slanine i vina u Kaptolu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROLJETNI VAŠAR U KARANCU I IZBOR NAJTEŽE SLANINE -

KARANAC- Malo baranjsko selo, poznato po razvijenom i dobro organiziranom turizmu, po 8. puta organiziralo je Proljetni vašar i Izbor princeze pušnice, najteže slanine. Organizator je poznati i svestrani Bajo, Vladimir Šrobo i njegov turistički objekt „Baranjska kuća“. Preko 50 štandova proizvođača suhomesnatih delicija, uglavnom iz IMG 1128Baranje, ostalih proizvođača autohtone i domaće hrane, privuklo je zaista puno posjetitelja, organizatori kažu, do sada najviše. Pod velikim Bajinim šatorom uz zvuke tambure moglo se i dobro jesti, od šarana na rašljama, fiša, gulaš graha u zemljanim čupovima, kotlovine, friških čvaraka koje su pripremali čuvari baštine, do već nezaobilaznih lepinja, langošica koje je pripremala ekipa Bakinog šporeta. Bilo je tu i antikviteta, ručnih radova, drvenih igračaka, mednih proizvoda, raznih suvenira, domaćih kolača i svašta drugog, kao na pravom vašaru.

Točno u podne, kada je otkucalo na crkvenom tornju u Karancu započelo je natjecanje i Izbor princeze pušnice. Svi kandidati su u centru parka gdje se odvijala manifestacija izložili najveće primjerke svojih slanina, te je krenulo vaganje. Ove godine najtežu slaninu donio je Zvonko Barić iz Narda, koja je vagnula 26,1 kg. Odmah do njegove je bila Bajina slanina, koji je prošle godine bio pobjednik, a ove godine vagnula je 25,2 kg. Nešto manje vagnula je slanina Braniteljske udruge iz Osijeka, a 21,4 kg pokazala je vrlo zanimljiva slanina, koja je krojena preko cijele dužine debele svinje, pa je imala i njušku, uši, a završavala sa repom.

IMG 1174- Posebno drago mi je da sam ove godine pobijedio ja u Karancu, još draže da sam pobijedio Baju u njegovom selu. Slanina je dobivena od svinjčeta starog 20 mjeseci, teškog 415 kg. Svježa je bila teška preko 29,5 kg, a eto izgubila je na težini oko 10% - istakao je pobjednik i šampion ovogodišnje Princeze pušnice Zvonko Barić, Požežanima poznat kao veliki i priznati proizvođač suhomesnatih delicija, dobitnik zlatnih medalja na nekoliko Festivala kulenovih seka i Švarglijadama, a ove godine svakako učesnik i Festivali slanine i vina „Slanvin“ u Kaptolu.

Karanac je bilo dobro mjesto za promociju 2. Festivala slanine i vina, pa je tjednik Kronika iskoristio vrijeme da pozove sve učesnike na „Slanvin“, gdje se očekuje da natjecatelji od table slanine ispeku najbolju i najljepšu slaninsku ružu. Na „Slanvin“ koji se održava 20. svibnja od 16 sati u Kaptolu, pozvani su i svi proizvođači suhomesnatih delicija i proizvođači autohtone hrane, pa se u Kaptolu očekuje velika manifestacija i fešta. Tjednik Kronika požeško-slavonska u suradnji s općinom Kaptol osigurava za sve natjecatelje tablu slanine koju oni moraju ispeći na otvorenoj vatri i napraviti najljepšu slaninsku ružu, pa ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane natjecatelje da se što prije prijave na ovo jedinstveno natjecanje u Hrvatskoj.

Tekst/foto: Vladimir Protić