Petak, 07 Travanj 2017 10:08

Osnovna škola iz Velike pobjednik Olimpijade

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

1. OLIMPIJADA – TRAGOM ANTIKE -

POŽEGA - U organizaciji Katoličke gimnazije u Požegi na temu Tragom antike organizirana je prva Olimpijada u znanju i sportovima za učenike osmih razreda osnovnih škola naše županije. Pozivu se odazvalo 14 peteročlanih ekipa iz sedam osnovnih škola, Čaglina, Trenkova, Velike i sve četiri požeške škole. Natjecatelji su se zajedno sa svojim domaćinima okupili na Trgu sv. Terezije, a ispred katedrale i škole domaćina. Svečanom programu otvorenja prisustvovali su dožupan Ferdinand Troha i pročelnica za društvene djelatnosti Vesna Vlašić te ravnatelj Katoličke gimnazije Ivica Bedeničić koji je i pozdravio prisutne i otvorio Olimpijadu.

Svečanost se nastavila mimohodom svih natjecatelja i paljenjem olimpijskoga plamena koje je pratio nastup brass kvinteta učenika Glazbene škole Požega. Nakon svečanog otvorenja, natjecatelji su se zaputili u Dvoranu sv. Terezije Avilske gdje je uslijedio prvi dio natjecanja u znanju za koje su se učenici pripremali prema zadanim skriptama. Recimo da je za ovu prigodu kviz sastavio sada već eminentni požeški kvizaš Tomislav Bleiziffer koji je ujedno bio i član povjerenstva za praćenje i provedbu kviza. U prvom dijelu natjecanja najbolje su se iskazali učenici OŠ Stjepana Radića iz Čaglina. Program u Dvorani sv. Terezije Avilske zatvorili su članovi dramske družine Katoličke gimnazije predstavom Kabanica kojom su sudjelovali, ali i zatvarali državnu smotru LiDraNo.

Drugi dio natjecanja održao se na Sportsko-rekreacijskom centru Požega gdje su se osmaši natjecali u pet tradicionalnih sportskih disciplina – skakanje u vrećama, potezanje konopa, bacanje kamena (medicinke) s ramena, utrka na 192m i utrka na 60m. 

- Prije svega cilj ove prve Olimpijade bio na jednom mjestu okupiti sve osmaše zainteresirane za svijet antike, ali nije izostao i onaj natjecateljski duh i želja za pobjedom. Na koncu su se kao sveukupni pobjednici nametnuli učenici OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Velike koji su nagrađeni godišnjom kartom na požeškim bazenima i ulaznicama za Cinestar. Drugi su bili predstavnici OŠ Dobriša Cesarić iz Požege koji su pak ostvarili besplatnu godišnju članarinu u Gradskoj knjižnici Požega i ulaznice za Cinestar, dok su brončanu medalju ponijeli učenici Katoličke osnovne škole iz Požege i, također, ulaznice za Cinestar. Nagradama ovdje nije bio kraj jer su nagrađeni i učenici koji su ostvarili 4. i 5. mjesto koji će se počastiti pizzom po izboru u pizzeriji Bolte – rekao je organizator sportskog dijela natjecanja prof. Mario Raguž.

Tekst/foto: A. Protić