Četvrtak, 23 Ožujak 2017 11:44

Što su jeli naši stari po 13. puta u Osijeku

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KUD BEKTEŽ SUDJELOVAO NA OSJEČKOJ MANIFESTACIJI S KORIZMENIM JELIMA -

OSIJEK – Tradicionalno po 13. puta osječka udruga Šokačka grana organizirala priredbu „Što su jeli naši stari“ u utorak navečer, a prikazivali su tradicijska jela i korizmene običaje Slavonije i Baranje. Kušala su se jela šokačke kuhinje i jela po starim marketing6 ZDP 210317receptima naših baka. Šokačka grana ugostila je KUD-ove iz Kupine, Sonte i Bekteža, koji su donijeli jela svojih krajeva.

Mi smo ovdje predstavili svoje mjesto Bektež, ali i korizmena jela, nemrsna i posna jela. Evo servirali smo juhu od luka s pečenim krumpirima i posnu sarmu – istaknuo je predsjednik KUD-a Duško Bijelić. Osim ovih jela na stolu koji je bio ponuđen posjetiteljima za degustaciju bila je posnog graha, ćoravog paprikaša, supa kiselica, ajpren juha, zafrigana čorba, papula, paradajz juha, flekice na rasolu, rizanci s makom, orasima, pekmezom i sirom, valjušci, trganjci, proja, pura, šape s bundevinim sjemenkama,

Kupinčani su pak na stol postavili i pogaču sa slaninom, jer u posavskim selima četvrtak je bio određen kao dan za varanje, pa su se taj dan objedovala i mesna jela, no ostatak od 20 dana do Uskrsa, ponovno su se jela nemrsna jela.