Ponedjeljak, 06 Ožujak 2017 14:12

Vraćeno fra Lukino zvono na sokolovački zvonik

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DANI MATICE HRVATSKE NA SOKOLOVCU -

POŽEGA – Još 1999. godine požeški ogranak Matice hrvatske izgradio je na povijesnom putu prema Sokolovcu, zvonik i postavio zvono u čast fra Luke Ibrišimovića Sokola. Inicijator za to je bio, tadašnji predsjednik dr. Željko Muljević, koji je inače bio inicijator brojnih povijesnih označavanja, spomen ploča najzaslužnijim Požežanima i veliki kroničar povijesnih zbivanja. Zvonik i zvono su postavljeni u čast i spomen Sokolu da bi kako su napisali na ploču „Čovječe da se možeš pokloniti, pomoliti, promisliti, dobro poželjeti, pa kratko pozvoniti za Požegu, za Hrvatsku“.

Prije nekoliko godina vandali su otuđili zvono, uništili ga i prodali u sekundarne sirovine, pa su godinama Požežani bili bez zvona. Zalaganjem Matice hrvatske, ogranak Požega i Paneuropske unije, ured u Požegi, koji su po rekonstrukciji starog zvona dali izliti novo zvono, ono je i vraćeno na svoje staro mjesto.

- Fra Luka je čovjek o kojemu su se ispredale legende, čovjek koji je jako značajan za povijest našeg grada, a ovo zvono je postavljeno u njegovu čast. Ovo vraćanje zvona upriličujemo u Dane Matice hrvatske ali u okviru Dana grada, pa zahvaljujemo gradonačelniku i gardu Požegi što su nas u tome podržali. Želim da ovo zvono još dugo zvoni za sve putnike namjernike koji će proći ovom stazom do Sokolovca, i sjetiti se našeg Luke – istakla je predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske dr. sc. Vesna Vlašić.

U ime Paneuropske unije obratio se predsjednik Pavle Bucić zahvalivši prije svega pokojnom dr. Muljeviću koji je osmišljavao simbole požeške prošlosti, simbole duha i poklonce koji slijede kao odmorišta duha. - Ova lokacija najavljuje pobjedu i konačno na Sokolovcu veliki križ kojim je kao znakom natkrivljena Požega. Sokolovac je tako postao osmišljeniji, privlačan Požežanima i njihovim gostima, svakako jedna od priča bogate povijesti, bitno obilježje Požeškog identiteta. Nestalo je, raskomadano ali i vraćeno – istakao je predsjednik Bucić, koji dodaje da se time zalažemo za europsku Požegu i europsku Hrvatsku, jer se Požega odmah po oslobađanju od Turaka priklonila europskom zapadu. 

Novo postavljeno zvono blagoslovio je, kao i sve koji su tom vraćanju zvona nazočili, fra Mijo Hrman iz požeškog franjevačkog samostana.

Tekst/foto: Vladimir Protić