Četvrtak, 02 Ožujak 2017 12:42

Učenici čaglinske škole sudjelovali u kampanji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ČAGLIN - Rijetke bolesti su prema definiciji one bolesti koje se javljaju na manje od 5 pojedinaca na 10 tisuća stanovnika. Iako rijetke, kada se uzme veliki broj rijetkih bolesti (između 6 i 7 tisuća različitih dijagnoza) dolazimo do podatka da u Europi od rijetkih bolesti boluje oko 6-8% cjelokupne populacije. Za pojedine, češće dijagnoze, postoje udruge pacijenata ali mnoge dijagnoze nemaju svoje udruge radi veoma malog broja oboljelih. Naime, unutar same grupe rijetkih bolesti, postoje i one koje su “vrlo rijetke”, te pogađaju jednu osobu na 100 tisuća stanovnika ili čak i manje. Takvi pacijenti su posebno izolirani i ranjivi. No, obzirom da se većina oboljelih od rijetkih bolesti susreće sa sličnim problemima formiraju se udruge za sve rijetke bolesti koje okupljaju i udruge za pojedine dijagnoze i individualne članove. S medicinske strane, to su najčešće kronične, degenerativne i smrtonosne bolesti, zbog čega je oboljelima značajno smanjena kvaliteta života, pogotovo jer su ovisni o tuđoj pomoći. Čest je slučaj da se takve bolesti kasno dijagnosticiraju, upravo zbog svoje rijetkosti“.

- Ove godine naša škola je aktivno sudjelovala u Kampanji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti. Djeci je prije početka izrade pisama i poruka podrške i ohrabrenja objašnjeno što su to rijetke bolesti. Prema uputama iz Saveza svakoj školi je ostavljeno na izbor i maštu da osmisle kako će drvo života izgledati. Mi smo se odlučili za pravo drveće u školskom dvorištu te ih okitili porukama. Fotografije za koje je zaslužna tajnica Marija Krajtner poslali smo Savezu kako bi od njih složili veliki plakat i podijelili na društvenim mrežama – rekla je pedagoginja škole Ljiljana Đurđević, prof.

Učenici od 1. do 4. razreda Matične škole, zajedno sa svojim učiteljicama Gordanom Ereiz, Ivanom Razumović, Ivanom Mlakar i Željkom Peić, na inicijativu školske pedagoginje, pisali su dobre želje, poruke podrške, crtali i izrezivali srca, sunca, dlanove i na taj način postali dio velike obitelji ljudi koji imaju empatiju za bolesne i nemoćne. Poslovica kaže kako lijepa riječ sva vrata otvara. Posebno, dodatno značenje ima svaka izgovorena ili napisana lijepa riječ, podrška i ljubav koju uputimo oboljeloj osobi. Tada znaju da nisu sami.

Čaglinski učenici i njihove učiteljice su svojim radovima položili ispit humanosti i dobrote s čistom peticom!

Tekst: A. Protić Foto: OŠ Stjepana Radića Čaglin