Subota, 25 Veljača 2017 14:20

Od Drenovca, preko Bučja do Zagrađa jahalo 30-tak jahača i 6 zaprega

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

6. POKLADNO JAHANJE KONJOGOJSTVENE UDRUGE PLETERNICA -

PLETERNICA – Uz pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije i grada Pleternice Konjogojstvena udruga Pleternica organizirala je 6. po redu Pokladno jahanje Župe Bučje. Lijepi, sunčan i topao dan bio je idealan da izjašu konjanici i upregnu se zaprege, te krene na pokladno jahanje. Od kuće domaćina Franje Kovačevića u Drenovcu, gdje se okupljala kolona jahača, a sve goste i uzvanike domaćin je počastio domaćim suhomesnatim proizvodima i slasticama uz rakiju i vino.

Ovo je naša stara tradicija, koju smo obnovili prije šest godina, i nastavljamo s organizacijom. Osim jahača i uzgajivača iz Požeštine, priključili su nam se jahači i iz susjednih gradova i sela u Slavoniji – istakao je tajnik Konjogojstvene udruge Tomislav Hip. 

IMG 9693Jedan od jahača na čelu kolone, ujedno i inicijator običaja pokladnog jahanja, i sam uzgajivač konja, prije kretanja je istakao: - Ponosan sam što smo mi kao obitelj prihvatila uzgoj konja, a vjerujte konji su mi kao i članovi obitelji. To je predivna priča, ja sam ponosan što imam konje, ali to je jedno veliko odricanje i bez pomoći obitelji i mojih sinova ne bi bilo ništa. Vjerujem da ćemo ovu tradiciju još proširiti – kaže župan Tomašević.

Vidljiv je ipak jedan povratak konja u Slavoniji, na koji način to još potaći i na koji način konja ponovno koristiti u poljoprivredi, posebno iz ugla ekološke poljoprivrede? 

- Mi se zapravo trebamo vratiti i živjeti onako kako su živjeli naši stari, naravno na moderniji način, ali uz ekološke principe. Ne trebamo bježati od života u skladu s prirodom, sa ljudima i sa životinjama u skladu. Na taj način možemo povećati i standard svojih obitelji, ali i uživati. Konj je jedan veliki prijatelj, a služio je kada se išlo u ratove, ali i kada se išlo u svatove. Evo vratimo mu tu ulogu, zahvalimo za prošlost i s tim prelijepim životinjama živimo u budućnosti. Konj ne traži puno, IMG 9765tek malo slame, nešto sijena i zrno zobi. Pružit će vam puno zadovoljstva – istakao je župan Tomašević, kojemu je posebna čast bila što je mogao povesti i jahati na čelu kolone kroz svoju župu Bučje, koja obuhvaća tri velika sela Drenovac, Zagrađe i Bučje. Uz župana Tomaševića jahala je i pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, predsjednik skupštine županije Marijan Aladrović, a u zapregama su kolonu pratili zamjenik župana Ferdinand Troha, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, načelnik općine Jakšić, Ivica Kovačević, općine Kaptol Mile Pavićić, općine Brestovac, Zdravko Mandić, općine Velika, Vlado Boban i dogradonačelnici grada Požega Darko Puljašić i Mario Pilon. Gosti su bili izaslanstvo grada Benkovca i Tomislavgrada iz BiH.

Kroz Drenovac je krenula kolona od 30-tak jahača i 6 konjskih zaprega koje su vozile goste. Prva postaja je bila kuća Marijana Aladrovića gdje su se jahači okrijepili, malo odmorili i otpjevali domaćinu po koju šokačku pjesmu.

Kolona je nastavila put prema Bučju, gdje su im se u hodu priključivali novi jahači i zaprege. U bučju su se zadržali na tri postaje, kućama Franje i Mande Kvaternik, Josipa Dukića i obitelj požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića. Iz Bučja krenula je kolona prema Zagrađu gdje su se također zaustavljali na tri postaje, a jedna je bila rodna kuća saborskog zastupnika Franje Lucića. Na kraju je održana završna svečana večera u Mjesnom domu u Bučju, na kojoj je organizator uručio zahvalnice svim sudionicima i pokroviteljima ove tradicionalne manifestacije.

Tekst/foto: Vladimir Protić