Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 18:25

Očekuje se dolazak 50-tak jahača na Pokladno jahanje Župe Bučje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NAJAVLJENO 6. POKLADNO JAHANJE KONJOGOJSTVENE UDRUGE PLETERNICA -

PLETERNICA – Članovi Konjogojstvene udruge Pleternica najavili su za subotu 25. veljače svoje tradicionalno, 6. po redu Pokladno jahanje u Župi Bučje. Povorka konja i nekoliko zaprega kretat će se od Drenovca, Bučja i Zagrađa.

- Okupljanje gostiju je predviđeno subotu, 25. veljače, od 10 sati na imanju Franje Kovačevića u Drenovcu, a povorka jahača i zaprega kreće u 11,15. Od imanja obitelji Franje Kovačevića odlazi se do obitelji Marijana Aladrovića odakle će povorka krenuti prema Bučju. U Bučju će ih na tri postaje dočekati Franjo i Manda Kvaternik, Josip Dukić i obitelj požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića. U Zagrađu se također povorka zaustavlja na tri mjesta, kod obitelji saborskog zastupnika Franje Lucića, kod triju obitelji u sredini sela i kod obitelji Josipa Tomaševića – istakao je na tiskovnoj konferenciji u Etno kući Belo, najavljujući priredbu Tomislav Hip, tajnik Konjogojstvene udruge Pleternica.

- Ove godine očekujemo 50 do 60 jahača i desetak kočija. Nama nije toliko važna brojnost već kvaliteta gostiju koji dolaze, a dolaze i iz drugih županija, iz Čepina, Ruščice, Đakovačkih selaca, s područja Nove Gradiške, svake godine širi se krug posjetitelja i gostiju jer tako nam uzvraćaju za naše odlaske na njihove manifestacije – rekao je Dalibor Garić, predsjednik udruge dodajući da se ovom manifestacijom čuva tradicija i baština ovog kraja i promovira ljubav slavonskog čovjeka prema svom kraju i plemenitoj životinji, konju, s kojim je nekada nerazdvojno živio.

Običaj je nastao kada su se stanovnici, mladići i muževi, vraćali u svoja, graničarska sela s čuvanja granice od osmanlijske vojske. Tada su ih u selima dočekivali i nudili s onim što su imali, domaća rakija i vino, suhomesnate delicije i domaći kolači. Običaj je jedno vrijeme u potpunosti nestao s ovih prostora, jer je nestalo i konja. Njegov povratak svakako je potakao i povratak konja u poljoprivredna gospodarstva, ne više kao radnog, nego više kao paradnog konja. Pojava ekološke poljoprivrede, vraća i potrebu konja za obradu voćnjaka, vinograda i povrtlarstva, jer u tim uvjetima konj dobiva svoju ulogu ponovno, jer je potpuno ekološki u obradi zemlje.

Veliki prijatelj ove manifestacije, a svakako će biti na čelu pokladnog jahanje, je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a županija je i pokrovitelj cijele manifestacije.

Tekst/foto: Vladimir Protić