Ponedjeljak, 30 Siječanj 2017 19:39

Cesarić u Cesariću uz glazbu i poeziju

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠIO 12. ŠKOLSKI PROJEKT POŽEŠKE OŠ DOBRIŠE CESARIĆA -

POŽEGA – Punih 12. godina traje jedan školski projekt OŠ Dobriše Cesarića iz Požege, a svake godine učenici i učitelji donose nešto novo, stvaraju na osnovi poezije Dobriše Cesarića. Kroz 12 godina obradili su stihove ovog velikog hrvatskog pjesnika po kojemu ova škola nosi ime, na brojne načine, kroz redovne premete u školi, kroz vannastavne aktivnosti učenika, kroz razne grupe koje djeluju u školi, od likovnih dramskih, recitatorskih, povijesnih i dr. Ove godine glavna tema koja se provlačila kroz cijeli projekt bila je Glazba i poezija, pa je naravno suradnja oko projekta uspostavljena s Glazbenom školom Požega, gdje je održan i završni dio u velikoj koncertnoj dvorani.
- Ovo je prvi puta u ovih 12 godina da je naš projekt „Cesarić u Cesariću“ izašao iz škole, te daleko većem auditoriju predstavljen u velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole istakla je ravnateljica škole Zvjezdana Krip, koja se posebno zahvalila i vanjskim suradnicima koji su svi doprinijeli da se ovaj projekt uspješno završi, posebno profesorima Glazbene škole, Dariu Haku iz Gradskog kazališta koji je pomogao pripremiti točku s dramskom skupinom „Cesarić na kazališnim daskama“ i Marini Mihelčić iz Plesnog studija koja je pripremila točku „Plešimo Cesarića“.
Na završnom predstavljanju govorili su se stihovi, pjevalo se na stihove Dobriše Cesarića, plesalo, sviralo, tako da su svi imali priliku pokazati kako doživljavaju ovu neprolaznu poeziju. Predstavljanje nije moglo obuhvatiti mnogobrojne prethodne aktivnosti u školi, predavanja i radionice u izvannastavnoj, redovnoj i dodatnoj nastavi.

Posebno zadovoljna što je i ovaj 12. projekt Cesarić u Cesariću uspio je bila zadovoljna koordinatorica projekta nekoliko posljednjih godina, Blanka Đimoti Zima. – Najvrednije je da smo izdržali dvanaest godina, svake godine s nekom drugom temom o Cesariću, što nije uvijek bilo jednostavno. Učenici i učitelji Cesarićeve škole potpomognuti učenicima i učiteljima Glazbene škole pripremili su završni projekt koji se sastojao od isprepletanja točaka poezije i glazbe, prožimanja glazbe poezijom, sve u svemu dominirala je glazba i poezija. Ukupno 10 točaka programa u kojima su sudjelovali učenici od 2. do 8. razreda oduševilo je brojnu publiku u dvorani.