Ponedjeljak, 16 Siječanj 2017 09:49

Ramsko silo po 9. puta okupilo veliki broj iseljenih Ramaca ali i gostiju iz Rame

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIONALNI SUSRET ISELJENIH RAMLJAKA U JAKŠIĆU -

JAKŠIĆ - Po 9. puta Ramska zajednica iz Požege organizirala je svoju tradicionalnu i običajnu priredbu “Ramsko silo” koja je okupila više od 400 posjetitelja i uzvanika u dvorani Honda u Jakšiću. Ramskom silu prethodila je svečana sveta misa u pleterničkoj župnoj crkvi sv. Nikole koju je predvodio ramski gvardijan fra Andrija Jozić u slavlju sa mjesnim župnikom preč. Antunom Čorkovićem i župnim vikarom vlč. Ivicom Bošnjakom sinom ramskog kraja. Svetu euharistiju pjesmom su uveličali članovi Zavičajnog KUD-a Rama iz Pleternice na kojoj su bili brojni Ramci i prijatelji Rame.

Cjelovečernje druženje je nastavljeno u dvorani Honda u Jakšiću na početku kojeg je sve goste i uzvanike pozdravio predsjednik Ramske zajednice Požega Dragan Kapčević. Riječi pozdrava i dobrodošlice svima je uputio i načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević.

U kulturno-umjetničkom programu tijekom cijele večeri nastupali su Zavičajni KUD Rama iz Pleternice, pod vodstvom Jure Vidakušića, HKUD "Slavonija" iz Jakšića, Sinovi Hercegovine iz Širokog Brijega (BiH) te glazbeni sastav Aurea Band pod vodstvom Dragana Kapčevića.

Dirljivim riječima sve nazočne je pozdravio ramski gvardijan fra Andrija Jozić, gvardijan samostana na Šćitu. - Mnogi ste ovdje našli svoje novo utočište. Raseliše nas ali mi smo svjesni svojih korijena, povijesti i roda. Čestitam vodstvu Ramske zajednice Požega što nisu zaboravili svoje korijene. Dragi prijatelji imajmo oči da vidimo druge i uši da čujemo druge, a isto tako imajmo noge da prošetamo jedni drugima i ruke da pružamo jedni drugima, ali i srce da se međusobno ljubimo - rekao je fra Andrija i naglasio kako je presretan što je u Zlatnoj dolini jer mu je želja učvrstiti vezu između rodne i iseljene Rame. - Rama živi, a istovremeno se i iseljava. Rama je malo mjesto koja je naselila tolika područja na kugli zemaljskoj. Molim iseljenu Ramu da ne zaborave svoje korijene posebno Malu Gospu kada je bio običaj da svi Ramci ma gdje bili na svijetu pohrle u svoju rodnu grudu, na Šćit. Kaže se samo je na izvoru voda čista. Dragi prijatelji dođite u Ramu i vraćajte se na svoj izvor.

Za dugogodišnji rad i doprinos u djelovanju Ramske zajednice Požega zaslužnim pojedincima uručene su zahvalnice i priznanja.

Tekst/foto: D.K.