Ponedjeljak, 19 Prosinac 2016 15:24

Božićna priča iz sela Bektež

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

BEKTEŽ – Kulturno-umjetničko društvo Bektež i tamošnja Područna škola OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva priredili su u dvorani društvenog doma predblagdansku priredbu.

Osnovci tamošnje škole izveli su niz recitacija i igrokaza među kojima je najoriginalniji bio igrokaz mališana pod nazivom „Što bi mogli pokloniti Isusu?“.

Nekoliko poznatih Božićnih pjesama izveo je crkveni zbor Bektež, a najzanimljiviji dio bio je nastup članova KUD Bektež. Oni su izveli običaj Badnjaka prije više od 70 godina po kazivanjima bake Marije Kovačević iz Sovskog Dola. Tom prilikom su prikazali unošenje Badnjaka(tj. bora) u obiteljsku kuću, zatim su mališani okitili badnjak sa nakitom kojega su sami priručno izradili, a na kraju je unijeta slama na pod seoske kuće na kojoj su se djeca valjala i igrala itd. Tu je bio običaj večere na Badnjak sa molitvom, te prigodnim Božićnim pjesmama, kao i odlazak ukućana na Polnoćku.

Roditelji učenika područne škole su se samoorganizirali, te međusobno prikupili novac i kupili mališanima darove koje im je uručio Djed Božićnjak, a mališani za to uopće nisu znali kada su dolazili na priredbu već je to za njih bilo veliko iznenađenje!

Tekst/foto: D.K.