Nedjelja, 18 Prosinac 2016 11:26

Izašlo srebreno 25. izdanje Požeškog pučkog kalendara

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ODRŽANA PROMOCIJA NOVOG BROJA POŽEŠKOG PUČKOG KALENDARA -

POŽEGA – Pučki kalendar, suvremeni nasljednik bogate tradicije tiskanja pučkih kalendara koju je 1864. godine započeo Miroslav Kraljević, doživio je svoje jubilarno srebreno 25. izdanje. Njegov urednik Jelenko Topić, legenda požeškog novinarstva, potrudio se i ove godine okupiti veliki broj suradnika te ponuditi vjernom čitateljstvu tekstove iz društvenog i gospodarskog života s područja Požeško-slavonske županije koji će se rado čitati kroz cijelu 2017. godinu.

Ideja Pučkog kalendara je informirati i zabaviti, ali i senzibilizirati i educirati čitatelja o zavičajnom prostoru. Dugi niz godina, smirena urednička misao Jelenka Topića uspijeva u tom naumu, pa kalendar kao jedan od simbola blagdanskih dana, s IMG 5352nestrpljenjem mnogi očekuju svakog prosinca. Gotovo kao da bi bez Pučkog kalendara blagdanima u ovim krajevima nedostajao onaj ključni začin da budu potpuni. U publikaciji se predstavljaju požeškoj publici već poznati autori – znanstvenici, profesori i novinari, a kalendar donosi cijeli niz tekstova o zbivanjima u gradovima i općinama naše županije, ali i manjim mjestima, niz tekstova o značajnim obljetnicama, projektima, kulturno-umjetničkim društvima, povijesti grada Požege i mnogim drugim temama.

Kalendar je na promociji uzvanicima predstavila Marijana Leško Benčik profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka u OŠ Vladimira Nazora u Trenkovu.

- I ovogodišnji Pučki kalendar ima strukturu kao i većina dosadašnjih Pučkih kalendara, no ovaj jubilarni, mogli bi reći srebreni, ipak je sadržajno i tematski bogatiji od dosadašnjih. On nema intenciju biti kritički kalendar već više informativan i donosi informacije iz raznih područja. Njegova struktura je raznorodna, sastoji se od članaka koji su čisto novinarski, potom od povijesnih članaka, a tu je i prikaz sponzora te mjesečni kalendar, blagdani i praznici te dodaci koji su vrlo zanimljivi, a govore o radovima u polju. Doista publikacija za svakog člana obitelji, za sve ukuse i čitateljske zahtjeve - rekla je profesorica Leško Benčik.

IMG 5350

- Sada je tu 25 kalendara koje sam uredio i objavio. Nisam na početku očekivao da ću dočekati toliki broj i tolike godine. Kalendar je sadržajno bogat i stoga hvala svima koji su dali svoj doprinos, hvala lokalnoj samoupravi i sponzorima jer to je projekt koji se samofinancira. Nadam se da će opstati, a pokušat ćemo dočekati 30. izdanje – rekao je urednik Jelenko Topić.

Tekst/foto: Vladimir Protić