Nedjelja, 11 Prosinac 2016 10:39

Na Martinju vinarije Markota gosti iz Dalmacije, otoka Brača i Zagreba nazdravili mladom vinu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TRADICIJU MARTINJA I CEREMONIJU KRŠTENJA MOŠTA PROVODI I PLETERNIČKA VINARIJA MARKOTA -

PLETERNICA – Najveći vinar s Pleterničkog područja svakako je obitelj Marinka Markote, koji ne želeći prekidati VINSKU tradiciju koju su uveli ponovno revitalizirajući i poznate vinogradarske položaje i vinograde u pleterničkom vinogorju, organizirali su Martinje u svom podrumu. „Još niti jedne godine mošt nije postao vino, bez dužnog štovanja i njegovog krštenja“ započeo je poznate riječi ceremonijala vinski kardinal Vladimir Bauer obraćajući se svetom Martinu, zaštitniku vinogradara i vinara. Ovom malo kasnijem Martinju, svakako su pridonijele poslovne obveze u Vinariji Markota, baš u Dalmaciji, ali i obveze vinskog kardinala, koji se netom vratio s Martinja iz Samobora, a prije toga obišao je s ovom tradicionalnom pučkom veselicom cijeli niz hotela na Jadranu, jer brojni hoteli žele ovu upečatljivu ceremoniju uvesti kao turistički brand u studenom, pa se polako Martinje održava i u prosincu.

Na Martinju kod Markote posebni gosti su bili iz Dalmacije i otoka Brača, te iz Zagreba, koji ovaj vinarski običaj i tradicionalnu ceremoniju nisu još doživjeli, te ih se posebno dojmio, dolazak vinskog kardinala, ministranata i ceremonijal s vinskim kumom. Za ovu prigodu biser kum je bio Borko Buturac, porijeklom iz Pleternice, zaposlenik INA Zagreb. Svoju dužnost prošlogodišnji kum Vladimir Drežnjak predao je po svim regulama novom kumu, koji je rekao da bi vinski kum bio i ranije da je znao kakve sve počasti vinski kum dobiva. Dobro se nosio i s velikim peharom mladog vina koji je morao popiti na iskap prilikom ceremonije krštenja mošta, što je i vinski kardinal ocijenio kao pozitivnim za budućeg vinskog kuma koji će imati obvezu cijelu godinu obilaziti podrum i pratiti svog krštenika u njegovom razvoju. Za uspomenu na ovaj ceremonijal vinski kum je dobio i potvrdu „Vinsku kumovnicu“ koju ističe u svom domu kao potvrdu da je cijenjen u vinskom svijetu. – Ovaj običaj Martinja nije niti u Slavoniji bio svuda uvriježen, mi smo ga zapravo primili od Zagoraca, Međimuraca, jer je kod nas Vincelovo bio glavni događaj kod vinogradara. Postepeno smo ga poprimili i sada je to prava pučka veselica s vrlo zanimljivom ceremonijom pretvaranja mošta u vino, koja je zanimljiva posjetiteljima i gostima našeg podruma, postala je prava atrakcija – kaže Marinko Markota, koji je uz svoje domaće mesne delicije ponudio i najkvalitetnija vina na degustaciju.

Kako je Marinko Markota poznati pjesnik, koji rado na vinskim manifestacija recitira prigodne pjesme, nakon običaja krštenja mošta svoje pjesme posvećene vinu i vinopijama recitirao je pjesnik Ivan Abibović, koji piše na slavonskoj ikavici, ali i pjesnik Bartul Dulčić s otoka Brača. Lijepom događanju u nastavku večeri svakako su pridonijeli svirci, poznati Maligani, koje je vodio Marko Kraljević iz Kutjeva.

Tekst/foto: Vladimir Protić