Petak, 09 Prosinac 2016 19:43

Inovacije i pametno poduzetništvo prezentirao mladi poduzetnik Ivan Jelušić

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

EKONOMSKA ŠKOLA PROVODI PROJEKT „TJEDAN STRUKOVNOG OBRAZOVANJA“ -

POŽEGA – Kroz višednevni projekt „Tjedan strukovnog obrazovanja“ požeška Ekonomska škola na temu „Inovacije, pametno poduzetništvo“ ugostila je na predavanju mladog osječkog poduzetnika, dipl. inž. elektrotehnike Ivana Jelušića, porijeklom iz Kaptola. On je pohađao srednju školu u Požegi, otišao na studij ETF u Osijeku, a već za vrijeme studija pokazao je da ga privlače inovacije, nove ideje i razvoj poduzetništva. Sada kao 25-godišnjak već nekoliko godina ima svoje tvrtke koje se bave razvojem inovativnih fizičkih proizvoda.
- Na tržište smo izbacili tri nova proizvoda, radi se o specijalnoj utičnici u:Plug koja uz klasičnu utičnicu ima i mogućnost uključivanja mobitela na punjenje, a na utičnici je ujedno i stalak koji pridržava mobitel za vrijeme punjenja. Drugi proizvod je sustav za daljinsko mjerenje potrošnje električne energije i prošle godine izbačen je na tržište Wi-Fihot spot koji smo implementirali u izbjegličke kampove za vrijeme izbjegličke krize i prolaska kroz Hrvatsku, u našu regiju i na Bliski istok. Proizvodi su naša inovacija, a zatvorili smo i krug, gdje su od našeg prototipa kod kooperanata proizvedeni dijelovi i komponente koje sami sastavljamo u našim pogonima. Za sada imamo 4 stalno zaposlene osobe, a po potrebi zapošljavamo i preko desetak osoba, a pogon se nalazi u Osijeku – ispričao je Jelušić, koji je zadovoljan jer mu je dobru tehničku podršku pružio i sam ETF u početku. Pomoć je dobio i od grada Osijeka, jer svim mladim poduzetnicima, pa tako i meni omogućili kroz Poduzetnički centar Bios da dobijemo po povoljnim uvjetima poslovni prostor, što mladim poduzetnicima puno znači. danas ove proizvode izvozi u 15 zemalja Europe i dalje u svijetu.IMG 4105

- Ovdje učenicima kroz ovu prezentaciju želim demistificirati poduzetništvo kao takvo, a želim im to pokazati na vlastitom primjeru da poduzetništvo nije takav bauk, da nije rezervirano samo za najpametnije. Poduzetništvom se možeš baviti i u ugostiteljstvu, obrtništvu u različitim granama poduzetništva – kaže Jelušić, kojega su došli slušati u velikom broju učenici Ekonomske, Obrtničke, Tehničke i Poljoprivredno-prehrambene škole iz Požege. Dvorana HGK je zaista bila puna.
Cijeli projekt vodi profesorica Zvjezdana Farkaš koja je istakla da cijelim nizom aktivnosti žele potaći učenike da se i oni svojim inovacijama i idejama uključe na tržište, da krenu u poduzetništvo, da kao poduzetnici daju svoj doprinos cijelom društvu. – Osim ovog predavanja u sklopu cijelog projekta učenici Ekonomske škole ugostili su i dvije studentice Ekonomskog fakulteta u Osijeku, koje su bile učenice požeške Ekonomske škole. Danas su uspješne studentice, rade na projektima i natječajima, pa su tako dobile na natječaju T-coma prve nagrade. istakle su koje se sve mogućnosti nude učenicima po završetku srednje ekonomske škole. treći dio projekta je posjet Mljekari BiZ u Buku, koja je čisti poduzetnički obiteljski projekt, a naši učenici se susreću s tim proizvodima. Vidjeli smo cijeli tijek poslovanja, upoznali se sa kojim se poteškoćama susreću mali poduzetnici, ali i prednostima koje donosi malo poduzetništvo. Na kraju učenici su bili jako zadovoljni i degustacijom mliječnih proizvoda.