Petak, 09 Prosinac 2016 12:07

„Zdravi stilovi života“ uz javnozdrasvtvene kontrole faktora rizika stanovništva

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

KRENULI 8. ŠTAMPAREVI DANI NA PODRUČJU POŽEŠTINE -

POŽEGA / PLETERNICA / VELIKA – Međunarodni stručno-edukacijski simpozij, 8. Štamparevi dani kao trodnevna manifestacija krenuli su na području Požeštine u organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar, zajedno s Europskim udruženjem za higijensko inženjerstvo i dizajn i Medicinskim fakultetom u Zagrebu.
Sve je krenulo s interaktivnom radionicom prevencije međuvršnjačkog nasilja „Budi cool, ne budi Bully“u pleterničkoj OŠ fra Kaje Adžića, a nastavilo se sa javnozdravstvenom akcijom mjerenja faktora rizika, krvnog tlaka i GUK-a u Velikoj. Zainteresiranim stanovnicima općine Velika studenti 5. godine medicinskog fakulteta obavljali su mjerenja i davali savjete o zdravom životu. Među građanima svoje zdravlje kontrolirali su načelnik općine Vlado Boban i djelatnici općinske uprave. Stanovnici Velike odlično su prihvatili ovaj način usputnog kontroliranja svoga zdravlja, jer obično uvijek u užurbanom životu na te stvari se zaboravlja.

- Ovdje pokušavamo među stanovništvom i rizičnom populacijom ukazati zašto je važno često kontrolirati krvni tlak i vrijednosti šećera. Glavni i najvažniji dio je u subotu, sam međunarodni simpozij pod nazivom „Zdravi stilovi života“ koji će se održati u OŽB Požega i Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Tema obrađuje sve ono što muči građane i naš narod koji je sve više orijentiran zapadnom načinu života, ali i jedan bitan segment, organizacijski problemi unutar zdravstvenog sustava. Da je dr. Andrija Štampar danas živ sigurno bi pričao o nedostatku liječnika i lošim radnim uvjetima zdravstvenih djelatnika. Posebno o onome što se danas često događa, da bez zdravstvenih djelatnika ostaje zdravstveni sustav, a on onda ne može ostvariti zdravstvenu zaštitu krajnjih korisnika - istakao je dr. med. Ivan Vukoja, predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar.