Ponedjeljak, 05 Prosinac 2016 20:03

Cesarići postaju web detektivi u otkrivanju neprimjerenih sadržaja na internetu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROJEKT I RADIONICE CENTRA ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU, PU POŽEŠKO-SLAVONSKE I OŠ DOBRIŠE CESARIĆA -

POŽEGA – Učenici 5. razreda požeške OŠ Dobriše Cesarića postat će pravi web detektivi u otkrivanju neprimjerenih sadržaja na internetu, a to će im omogućiti projekt i radionice osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu idjelatnici Policijske uprave Požeško-slavonske.

- Projekt je pokrenut iz našeg centra i provodi se u pet osnovnih škola na području pet slavonskih županija, a orijentiran je na ukupno 100 učenika gdje im se želi ukazati koji su to neprimjereni sadržaji na internetu i kako reagirati u slučaju neprimjerenog sadržaja i kome se mogu obratiti. Učenike ćemo naučiti koje su dobre i loše strane interneta, kako se ponašati na društvenim mrežama, kako reagirati na neprimjereni sadržaj, kome se obratiti, zašto ne otkrivati svoj identiteti podatke, ne stavljati svoje profile na javno, što učiniti kada razgovaraju preko skypa. Djeca se mogu obratiti ako uoče takve sadržaje u Centar, te putem web stranice www.webdetektivi.org ili putem telefona, e-maila ili Facebooka - istakla je Adriana Valečić, voditeljica projekta iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Najprije su krenuli sa petašima jer smatraju da treba što ranije krenuti s edukacijom djece jer ona sve ranije kreću na Internet.IMG 3717

- Činjenica je da se dobna granica korištenja interneta sve više spušta. Mladima je neograničeno dostupan a upravo vrijeme provedeno nainternetu je jedan od čimbenika koji utječu na počinjenje nasilja i vjerojatnost postajanja žrtvom. Na žalost u obiteljima nisu postavljena pravila kako na siguran način koristiti Internet. Smatram da su ovakve edukacije odličan vid prevencije, jer djeca ponekad nisu ni svjesna da se objavljivanjem nekih povjerljivih informacija dovode u opasnost i povećani rizik da postanu žrtve zlonamjernog korisnika. Smatram da je ovaj projekt odličan vid edukacija te da će doprinijeti sigurnosti djece na internetu – istakao je Krunoslav Kokić, policijski službenik za nadzor i planiranje PU požeško-slavonske, koji dodaje da PU požeško-slavonska već provodi jedan sličan projekt u kojemu su obuhvaćeni svi učenici sedmih razreda.

Dobru suradnju s osječkim Centrom istakla je i ravnateljica požeške škole Zvjezdana Krip, jer u školi se trenutno vode dva projekta škole i Centra. – Od početak školske godine OŠ Dobriša Cesarić je već u drugom projektu „Legosa“, Organiziranje poludnevnog boravka za djecu s poteškoćama u učenju i ponašanju od 5. do 8. razreda. U taj pilot projekt uključeno je pet škola u RH, te smo sretni što smo ušli sa 12 učenika. Za njih je organizirano učenje i ručak uz rad s volonterima, psihologom i dr.

Tekst/foto: Vladimir Protić