Ponedjeljak, 28 Studeni 2016 11:05

Promovirana kuharica “Kad se naše ruke slože, sve se može”

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROMOCIJA KUHARICE I SAJAM UČENIČKE ZADRUGE POŽEŠKE OŠ JULIJA KEMPFA -

POŽEGA - Požeška Osnovna škola „Julija Kempfa“ bila je domaćinom i prezentirala brojne aktivnosti učenika i učitelja. U školskom dvorištu organiziran je Sajam učeničke zadruge „Prilika za sve“ gdje su učenici izložili sve od svojih proizvoda na prodaju koja je imala humanitarni značaj. Istovremeno se u učionici odvijala i promocija po svemu jedinstvene kuharice „Kad se naše ruke IMG 2253slože, sve se može“, Autorice kuharice su učiteljice i rehabilitatorice Đurđa Tomičić i Ivana Lekić, koje su zajedno s učenicima s poteškoćama u razvoju tijekom cijele školske godine stvarali ovu vrijednu kuharicu koja sada kada je i otiskana može služiti i kao radni priručnik drugim odgojnim ustanovama.

- Kuharica je nastala kao plod jednogodišnjeg rada u kuhinji s našim učenicima s višestrukim poremećajima u razvoju, od 17. do 21. godine života. Ti učenici imaju pravo odgoja i obrazovanja u osnovnoškolskom sustavu do 21 godine kada završavaju 8 razred. Kolegica i ja radimo s tim učenicima u okviru odgojno obrazovnog područja izobrazba za obavljanje poslova, radionice kuhanja. Kolegica Ivana Lekić je mg. razredne nastave s defektologijom, a ja sam prof. defektolog. Cijelu školsku godinu smo radili radionicu kuhanja, a budući da naši učenici nisu čitači mi smo morale osmisliti recepte koje će oni moći pratiti, a tako i proces pripremanja jela. Same smo se snašle, jer toga nigdje nema, pa smo recepte i proces rada oslikavale. Prije samog kuhanja pripremili smo oslikane recepte, a uz namirnice oslikali smo i cijeli tijek, a kasnije i fotografirali cijeli postupak, od pripremanja namirnica, kod kolača valjanje tijesta, kuhanje i pečenje, pa čak i pranje IMG 2260posuđa i radnog mjesta. Na kraju smo to sve za zadovoljstvom i pojeli - rekla je prof. Đurđa Tomičić koja dodaje da su kuharicu podijelili u tri dijela, jednostavna jela za doručak i večeru, drugi dio su kreativne igre u kuhinji, a treći dio su sokovi i džemovi koje su pripremali u sezoni voća. Ukupno u tijeku školske godine imali su 30 radionica, a onda su na poticaj ravnateljice odlučile složiti to sve u jednu knjigu. Osim recepata u knjizi su i zadaci koji služe da učenici ponove i neke pojmove i u potpunosti savladaju naučeno, a kuharica će moći služiti i kao nastavno pomagalo i radni priručnik ostalim rehabilitatorima koji rade u radionicama kuhanja. S ovom kuharicom kuhanje mogu savladati i djeca u vrtićima i učenici osnovnih škola bez poteškoća u razvoju, ali i roditeljima da se zabavljaju sa svojom djecom i ujedno kuhaju. Na promociji nije sudjelovala Ivana Lekić, kojoj su sve kolegice učiteljice poslale pozdrav kao majci jedne lijepe tek rođene djevojčice.

Cijeli projekt je u potpunosti uspio i kada se u priču umiješala izdavačka kuća Alfa iz Zagreba, koja je kuharicu i otiskala. - Kada sam bio ovdje u školi na stručnom predavanju, kolegice su me IMG 2261upoznale sa svojim projektom. Uvažavam i pomažem kada je nešto dobro po pitanju naše djece. ovo je sjajan primjer toga. kao uredniku u izdavačkoj kući nije mi bilo teško, iako je ovaj projekt bio zahtjevan, s nekoliko stotina ilustracija i fotografija. Tom ogromnom trudu kolegica ja sam bio suport i realizirano je ovako lijepo kako se sad i vidi. Tiskali smo 1.000 primjeraka kuharice, ali već sada vidimo da će uskoro ići reprint, jer gdje god smo to pokazali svi su ostali oduševljeni. To je savršena ideja za druge sredine koje na taj način donose razvoju djece s ovim individualnim sadržajem. To treba podržavati – istakao je Damir Domišljanović, urednik u izdavačkoj kući Alfa Zagreb.

Inicijator konačne realizacije projekta kuharice bila je ravnateljica škole Kornelija Sabljak. – Naše učiteljice iz posebnog odjeljenja su kroz svoj predmet osmislile niz radionica kuhanja za djecu s posebnim poteškoćama u razvoju, cijelu prošlu godinu su jedan dan u tjednu s učenicima kuhale. kako su u tim pripremama na jedan slikoviti način prikazale učenicima kako treba raditi, da ih učenici mogu bolje pratiti, nastala je velika količina materijala. Ja sam predložila da to pokušamo napraviti kao jednu knjigu koju bi mogli koristiti i drugi u radu s djecom, a uz pomoć naše Alfe uspjeli smo sve i realizirati. Drago mi je zbog toga, a posebno što je dio proizvoda, pekmeza džemova koji su nastali na tim radionicama danas i na prodaju na našem Sajmu učeničke zadruge.

Tekst/foto: Vladimir Protić