Srijeda, 28 Rujan 2016 16:44

Župan i ove godine pomogao učenicima u berbi graševine

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UČENICI POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENE ŠKOLE U BERBI GROŽĐA -

POŽEGA - Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole Požega, su i ove godine na vrijeme počeli s berbom grožđa u svojim vinogradima, trenutno se bere sorta graševine, a već tradicionalno ih obilazi i župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom i pročelnicom Vesnom Vlašić. U berbi graševine sudjeluje nekoliko razreda.

- Evo drago mi je da smo na ovaj lijep i sunčan dan ponovno u berbi grožđa u vinogradima Poljoprivredne škole, svim učenicima čestitam što su obavili veliki dio posla u vinogradima i berba se bliži kraju, a nakon toga kreče priprema najbolje kapljice. Čestitam svim djelatnicima poljoprivredne škole što njeguju i nastavljaju tradiciju ove vinogradarske kulture našeg kraja, sa željom da i to proširimo, ne samo vinograde nego i aktivnosti na cijeloj poljoprivrednoj školi gdje ćemo ove jeseni, a i iduće školske godine imati više projekata i više prostora, kako bi pružili javnosti što mi to ovdje radimo - izjavio je župan Alojz Tomašević 

- Vinogradi Poljoprivredne škole se prostiru na 3 hektra površine, gdje ima 7.000 trsova, a na toj površini uzgaja se više sorti vinove loze, zbog uspješnije edukacije i poznavanja osobina pojedinih sorti. Dominantna sorta je graševina s 5.000 trsova, zatim sivi pinot s 1.000 trsova te još oko 1.000 trsova različitih sorti među kojima ima i stolnih - rekla je ravnateljica Marija Grgić te dodaje da se vinograd nalazi na 250 metara nadmorske visine, na vrhunskom položaju, jednom od najboljih u Hrvatskoj. Na lokalitetu Vranduk, na Požeškoj gori i to još od davne 1887. godine.

Već u utorak 4. listopada je Dan Hrvatske u Austriji. Na sajmu u Grazu predstaviti će se Požeško-slavonska županija kao regionalna jedinica, te kroz gospodarski dio gdje će sudjelovati čak 41 gospodarstvenik s područja županije. „Predstavit ćemo mogućnosti, pozvati investitore u našu županiju te održati niz bilateralnih sastanaka naših obrtnika i tvrtki s poduzetnicima iz Austrije“, najavio je župan.

Tekst/foto: Vanja Protić