Utorak, 27 Rujan 2016 13:39

Požeško-slavonska županija rekorder po broju popijenih lijekova

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Rekorder prema broju popijenih lijekova na tisuću stanovnika u 2015. godini bila je Požeško-slavonska županija (1.600 doza), a odmah iza nje Karlovačka županija sa puno manje doza (1.135), pokazuju novi podaci Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), o čemu piše Glas Slavonije. Najmanju potrošnju lijekova na tisuću stanovnika lani je imala Brodsko-posavska županija (528 doza) tek nešto oko trećine potrošnje požeške županije, te Splitsko-dalmatinska (843 doze) i Zadarsko-kninska županija (885 doza).

Među lijekovima koji nisu na teret HZZO-a, najviše novca građani i dalje daju za lijekove protiv bolova i visoke temperature. Tako su, primjerice, na lijekove na bazi acetilsalicilne kiseline, poput Aspirina i Andola, građani lani potrošili 50 milijuna kuna, a na one s paracetamolom, kao što Lekadol i Lupocet, 40 milijuna kuna. Visoka potražnja bila je i za lijekove protiv boli poput Neofena, Ibuprofena i sličnih, a građani su za njih potrošili 32 milijuna kuna.

Ukupna potrošnja lijekova u 2015. iznosila je 5,2 milijarde kuna, što je 5,2 posto više u odnosu na 2014. godinu. Podaci HALMED-a pokazuju kako se svaki dan u Hrvatskoj na tisuću stanovnika popije 998 doza nekog lijeka, tj. gotovo jedna tableta dnevno po stanovniku.

Ukupno gledajući, u Hrvatskoj najveću potrošnju imaju lijekovi za kardiovaskularni sustav, odnosno lijekovi za srčane bolesti, a odmah su iza njih lijekovi za živčani i probavni sustav. Prema terapijskim skupinama, najviše novca otišlo je na citostatike, koji se koriste za liječenje malignih bolesti, zatim na antidijabetike ili lijekove za šećernu bolest te na psiholeptike i lijekove protiv visokog tlaka. Podaci HALMED-a pokazuju i da je 86,5 posto potrošnje lijekova bilo na teret HZZO-a (oko 4,6 milijarda kuna), dok su 12 posto potrošenih lijekova (oko 640 milijuna) platili pacijenti. S obzirom na način izdavanja, 90 posto lijekova izdano je na recept dok su ostali bili lijekovi iz skupine tzv. bezreceptnih lijekova.

50 dnevnih doza antidepresiva
U Požeško-slavonskoj županiji popije se najviše lijekova za visoki tlak, gotovo trostruko više nego u Zadarskoj županiji. Slično je s antidepresivima, kojih se u Požeško-slavonskoj županiji popije gotovo 50 dnevnih doza na tisuću stanovnika, a u Brodsko-posavskoj i Istarskoj županiji svega 17. Ista županija uvjerljivo vodi i u potrošnji antidijabetika ili lijekova za povišeni šećer u krvi, kojih se u Požeško-slavonskoj županiji popije 96 dnevnih doza na tisuću stanovnika, a u Brodsko-posavskoj svega 40, objavio je Glas Slavonije.