Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 08 Ožujak 2015 13:26

Obučili 10 liječenih ovisnika za drvene suvenire

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA GOLDEN VALLEY -

 POŽEGA – Udruga Pet plus iz Zagreba, Požežanima je zajedno s partnerima iz Italije završnom konferencijom predstavila rezultate projekta „Golden Valley – Zlatna dolina“. Projekt je financiran iz predpristupnih fondova EU iz Europskog socijalnog fonda i provodi se od 2013. godine. Partneri u IMG 5120projektu su Zadruga Pet plus i Irecoop Emilia-Romagna iz Italije. Upravo na dobrim primjerima velike prakse resocijalizacije bivših ovisnika u Italiji pridonijelo je boljem razvoju i jačanju kapaciteta Socijalne zadruge Pet plus koja potiče zapošljavanje ugroženih skupina i resocijaliziranih ovisnika i odličnim rezultatima koji su postignuti ovim projektom.

- Udruga Pet plus je u sklopu projekta formirala radnu zadrugu i proizvodni pogon na Novom Zvečevu te obučila deset liječenih ovisnika izrađivati suvenire od drveta. Predmete od drveta predstavili smo već i prodavali na Božićnom sajmu u Požegi, a uskoro ćemo ih ponuditi na tržištu, u suvenirnice diljem Hrvatske, preko kataloške prodaje i putem web stranice zadruge Pet plus – istakla je Mira Davidović, predsjednica Udruge pet plus, koja je još davne 2000. godine pokrenuli program Život bez ovisnosti koji je objedinjavao prevenciju IMG 5124ovisnosti, liječenje ovisnika i njihovu rehabilitaciju po izlječenju. Udruga provodi i niz programa iz domene rizičnih ponašanja, a putem donacija izgradila je i terapijsku zajednicu kraj Zagreba. Projekte udruge financiraju ministarstva, Ured za suzbijanje droge Vlade RH i Europski fondovi.

- Udruga je nastavila pomagati ovisnicima i putem Stambene zajednice na Novom Zvečevu u kojoj boravi deset izliječenih ovisnika, a zajednica im pomaže da se ponovno uključe u društvo, te pronađu adekvatne poslove. Upravo sve članove stambene zajednice uključeno je u Socijalnu zadrugu Pet plus koji danas uspješno proizvode suvenire od drveta – dodala je Mira Davidović, a navodi da je to sve ostvareno uz puno sati i nesebičnog rada volontera Udruge. Vrata udruge Pet plus i njenog stručnog tima uvijek su otvorena svima.

Tekst/Foto: Vladimir Protić