Utorak, 02 Rujan 2014 12:28

Poruka mladima: Ne dopustite da vas situacija u Hrvatskoj obeshrabri!

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SREDIŠNJEM MISNOM SLAVLJU NA DEVETNICI "GOSPI OD SUZA" PRISUSTVOVALO OKO 40.000 VJERNIKA  -

 PLETERNICA – Devetnicu "Gospi od Suza" u Pleternici, koju je predvodio isusovac pater Niko Bilić, i ove je godine svaku večer pohodilo nekoliko tisuća vjernika a procjenjuje se kako ih je na središnje euharistijsko slavlje 31. kolovoza došlo i 40 000. 
IMG 6273Središnje misno slavlje, koje je predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, već prema tradiciji je započelo procesijom u kojoj nošen lik Gospe od Suza. Pred njim se nakratko zaustavio biskup Škvorčević i Isusovoj Majci zahvalio na proglašenju utemeljitelja Požeške biskupije Ivana Pavla II. svetim.
U propovijedi se biskup posebno obratio majkama s djecom i mladima a započeo ju je s pitanjem: Kako vam je u srcu? - Pitam to zato što stojimo pred Onom za koju je evanđelist Luka rekao da je imala srce u kojem je prebirala Božje istine o nama ljudima koje su se dogodile u sinu njezinu Isusu Kristu. I kad bi nam sve drugo bilo u redu a srce u neredu, ne bi nam se moglo dogoditi ono što se dogodilo njoj. Želimo biti njezina srca, njezina raspoloženja pred Božjom riječju koju smo navijestili – rekao je Biskup. A zašto smo zapravo danas došli u Pleternicu – pitao je dalje Biskup. - Pokušavam odgovoriti zajedno s vama, to jest želim vam reći zašto sam ja došao. Duboko osjećam zajedno s vama ovaj hrvatski trenutak u kojem je puno muke, nevolja, tjeskoba svake vrste. I došao sam ovdje, kao i u druga marijanska svetišta, posvjedočiti da mi ne pripadamo zemlji nego nebu, da mi ne pripadamo mraku nego svjetlu, ne pripadamo tami nego zvijezdama, ne pripadamo ljudskim kratkoročnim, pokatkad kratkovidnim politikama, nego onoj strategiji Božjoj koja je progovorila u Isusu Kristu ,u IMG 6293njegovoj ljubavi na križu, kojom je pobijedio smrt. Kolike li radosti i dostojanstva baš u toj našoj hodočasničkoj svijesti! Svaki od vas je veliki Božji svjedok ne onog nemoćnog ljudskog nego snažnoga Božjega... I svojom vjerom večeras, po zagovoru Isusove majke, još jedanput pročišćavamo tu svoju pripadnost, pripadnost Bogu u svojoj hrvatskoj domovini – istakao je biskup. Naglasio je dalje, dragocjenost i ljepotu života s Bogom te razumijevanja sebe u Božjim koordinatama, njegovim strategijama i svjetlu. I premda smo ljudski gledano mali i prezreni ljudi, izvrgnuti tolikim zlima, vjerom i ljubavlju prema Isusu Kristu ulazimo u duboko zajedništvo života s njime u kojem se ostvaruje ono što je Bog po njemu naumio udijeliti svakome ljudskom biću. Kazao je da upravo tome služi Marija u svojim svetištima.
Biskup Škvorčević je u svojoj propovijedi posebno istakao kako želi mladima uputiti riječi ohrabrenja jer živimo u trenutku kada puno toga izgleda beznadno. - Dragi mladi! S papom Ivanom Pavlom II., našim svetim utemeljiteljem ponavljam: vi ste budućnost svijeta. Živimo u teškom gospodarskom trenutku u kojem rijetki pronalaze radno mjesto. Valja nam se boriti da se to promijeni. No, ne dopustite da vas ta situacija obeshrabri, imajući na pameti kako se vi niste rodili da budete samo proizvođači i potrošači. Vi ste bića srca i slobode, svojom ljubavlju možete učiniti ovaj svijet plemenitijim, svojim opredjeljenjima za evanđeoske vrijednosti učiniti ovu našu hrvatsku zemlju mjestom na kojem je lijepo biti čovjek. To je moguće ostvarivati s Isusom Kristom. Povežite se s njime, povjerite se njegovoj Majci i budite hrabri na putu vjernosti Bogu i ljudskom dostojanstvu – istakao je biskup Škvorčević dodavši kako su to vrijednosti od kojih je hrvatski čovjek živio tijekom svojih trinaest stoljeća.
Na kraju misnog slavlja uslijedila je tradicionalna procesija s likom Gospe od Suza koji je pronošen kroz mnoštvo hodočasnika. Inače, među prisutnima na misi bilo je i nekoliko saborskih zastupnika na čelu s potpredsjednikom Sabora Tomislavom Čuljkom, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, pleternička gradonačelnica Antonija Jozić, požeški gradonačelnik Vedran Neferović te načelnici općina s područja Požeško-slavonske županije.