Utorak, 20 Svibanj 2014 13:33

Glazbeno književna večer u Gradskoj knjižnici i čitaonici

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Povodom obljetnice zavičajnog pjesnika Božidara Škriteka  -

 POŽEGA – Požeški Ogranak Matice Hrvatske i Gradska knjižnica i čitaonica organizirali su povodom tridesete obljetnice smrti zavičajnog pjesnika Božidara Škriteka glazbeno književnu večer. Pred prepunom čitaonicom ljubitelja pjesništva Škritekovu poeziju recitirao je glumac Ivan Grčić, uglazbljene pjesme izveo je uz pratnju na gitari Nenad Vlašić, a posjetitelji su posve opušteno uživali uz vina našeg poznatog vinara Ive Enjingija.
 IMG 7127- Ovu večer posvetili smo našem požeškom pjesniku, a čitale su se i pjevale pjesme iz njegove zbirke poezije „Odlazak u jesen“. Ova zbirka je jako važna za našu maticu, jer je to prva zbirka koju je 1962. godine izdao požeški ogranak Matice Hrvatske. Osim ove zbirke Škritek je pjesme objavljivao i u raznim časopisima, no on je značajan i kao prevoditelj sa češkog i poljskog. Malo ljudi zna da je on prevodio cijelog Čehova na hrvatski – rekla je dr. sc. Vesna Vlašić, predsjednica MH Požega.
Glazbeno-recitativni program radnog naziva „ za muška slomljena srca“ budući da Škritekova poezija uglavnom tematizira nesretnu ljubav – vrlo je vrijedan događaj i s ciljem promocije naših zavičajnika u kojemu Škritek zauzima značajno mjesto. Zanimljivo je da je u Gradskoj knjižnici 1976. godine održan gotovo isti recital Božidaru Škriteku u čast. Krivac je također bio Nenad Vlašić, a tom događanju nazočio je i sam autor – rekla je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice.