Utorak, 06 Svibanj 2014 10:45

Volimo se njegovati i lijepo mirisati

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

U današnjem modernom načinu života čistoća i ugodan miris tijela postali su dio društvene prihvaćenosti. A koliko u takvom užurbanom dnevnom rasporedu građani poklanjaju pažnje njezi vlastitoga tijela odlučili smo provjeriti putem kratke ankete.

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal, provedeno tijekom travnja na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Hrvatske starijih od 15 godina, pokazalo je da je njega tijela visoko na listi prioriteta hrvatskih građana.
Naime, prema rezultatima ankete gotovo dvotrećinska većina ispitanih, njih 63%, kaže da se tušira svaki dan. Sa znatno manjim, ali još uvijek znakovitim udjelom od jedne četvrtine (25%) slijede oni koji se tuširaju nekoliko puta tjedno. U preostalih 12% smjestili su se oni koji se tuširaju jednom tjedno (7,7%), nekoliko puta godišnje (2,1%), rjeđe od toga (0,8%) i nekoliko puta mjesečno (0,3%), dok odgovor na ovo pitanje nije znalo 1,1% anketiranih.
Zanimljivi su i odgovori o učestalosti kupanja u kadi. Tako si svakodnevno užitak kupanja u kadi priušti 7,5% ispitanika, nekoliko puta tjedno njih 15,2%, jednom tjedno 15,1%, nekoliko puta mjesečno 6,6%, a nekoliko puta godišnje 4,4% sudionika ankete. Ipak, natpolovični udio u ovom pogledu uzimaju posljednja dvije varijante - rjeđe od nekoliko puta godišnje (24,7%) te oni koji ne znaju odgovor na ovo pitanje s 26,5%.
Šampon je najkorišteniji preparat koji pri pranju tijela koristi 81,2% ispitanih, a u stopu ga slijedi gel za tuširanje sa 73,7%. S nešto manjim udjelima potom dolaze sapun (36,9%) i regenerator za kosu (33,1%). Znatno rjeđe korišteni su gel za pranje lica koji koristi 8,7% anketiranih, krema za tuširanje s 8,3% te ulje za tuširanje sa 6,3% udjela.
Da i nakon pranja želimo ugodno mirisati govori i podatak o vrlo raširenoj upotrebi dezodoransa za tijelo koje koristi gotovo tri četvrtine ispitanika iz uzorka, odnosno njih 73,9%.
Kada je riječ o vrsti dezodoransa najpopularniji je onaj u spreju koji preferira 52,3% ispitanika. Dezodoranse u sticku koristi njih 29,5%, roll-on je prvi izbor za 14,2% potrošača, dok deo kremu koristi 2,5% sudionika ankete.