Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 04 Svibanj 2014 19:36

Noć knjige 2014. u požeškoj knjižnici

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

NIZ SADRŽAJA OVOGODIŠNJE NOĆI U KNJIŽNICI I ČITAONICI -

POŽEGA – Da u gotovo čarobnoj noći jedna knjižnica može biti tako drugačija, tako ljepša, tako zanimljivija, tako privlačnija, dokazala je odlično osmišljena i sa čitavim nizom sadržaja Noć knjige 2014. u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega. Potpuno uigrano kao da su tu predstavu već igrali nebrojeno puta, djelatnici knjižnice vodili su nas od događanja do događanja, a da čak i nedovršeni objekt, sivi i bezlični zidovi mogu postati zanimljive kulise koje su nam pričale neke druge priče, prikazale neku drugu ljepotu, dakako osvijetljene i majstorski urađenim efektima, možda nisu bili svjesni ni sami, sve to priređujući, po danu. Noć je dakako noć, puna nekih drugih efekata, nekih drugih igara svjetla i sjena, a i ta mističnost noći u knjižnici svakako nam je pojačala dojam i sve učinila daleko zanimljivijim. Tako je ta noć knjige ostavila dojam na mnoge, čak i one slučajne svjedoke, i mislim da su mnogi pomislili kako bi takvi sadržaji knjižnicu postavili u veće središte događanja. Sve to potvrđuje i zaista velik odaziv mladih i starih, više ili manje zainteresiranih, ali prisutnih šestosatnim događanjima.
Naravno da vrlo nenametljivo posluženi mali zalogaji, slastice i po koja čaša vina tu kulturu sada čine prihvatljivijom, više neformalnom, koji su nam upravo bogati sadržaj događanja, jedan formalni, uglavnom uštogljeni Svjetski dan knjige, pretvorili u novi doživljaj.
Zajedno s ravnateljicom Aleksandrom Pavlović Noć knjige je otvorio požeškiIMG 4321 gradonačelnik Vedran Neferović ističući kako su upravo ovaj novi prostor u gradnji iskoristili nam jedinstven način. Iskazao je svoje nadanje da će u skoroj budućnosti prostor nove knjižnice završiti i na taj način Požežani dobiti nove kulturne sadržaje.
Na Odjelu za odrasle svi su sudjelovali u događanju „Kratka priča – duga noć“ na kojemu je predstavljena upravo izašla knjiga kratkih priča, objavljivanih u tri ciklusa nagradnog natječaja za najbolju Kratku priču u tjedniku Kronika požeško-slavonska. Knjiga sadrži 63 priče, koje su čitali autori nagrađenih priča svakog punog sata, pred zaista brojnim slušateljstvom.
Knjigu ste samo tu večer mogli pokloniti, zamijeniti za drugu, sami sebe darivati nekom od poklonjenih knjiga, razmjenjivati svoje knjige ali i vratiti one zagubljene u knjižnicu bez zakasnine. Na dječjem odjelu održavale su se pričaonice, slušati i gledati stand up komičara, pogledati film uz kokice Zagonetni dječak, susresti se s književnikom Želimirom Hercigonja, s akademikom Dubravkom Jelčić pričati o skitnjama Matka Peića. Mogli ste odigrati i partiju šaha s mladim igračima iz požeškog šah kluba, obilježiti 125 rođendan Charlija Chaplina, ali i biti u nekoliko trenutaka popularni Charli, pogledati izložbu fotografija Knjiga svaki dan, a i učlaniti se u knjižnicu po povlaštenoj cijeni. Dok su djeca prelijevala boje i pravila nove dugine boje odrasli su prelijevali zlatno žute kapljice požeških i kutjevačkih vinara iz butelja u svoje čaše i baš dugo, dugo se družili, ... u knjižnici.

Galerija slika