Utorak, 19 Studeni 2013 10:20

Mogućnosti zapošljavanja u Europskoj uniji

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

DEBATA ZA MLADE: OSTATI ILI OTIĆI -

POŽEGA - Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije Panora u suradnji s Europskim domom Slavonski Brod, Vukovarsko-srijemskom županijom, Gradom Našice, Regionalnom razvojnom agencijom Virovitičko-podravske županije te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, organizirala je učeničku debatu na temu „Ostati ili otići - mogućnosti zapošljavanja u Europskoj uniji”.1384337198p1080720
U debati su sudjelovali učenici Gimnazije Požega, a cilj je bilo saznati kako mladi razmišljaju o prednostima i nedostacima ulaska Hrvatske u EU i da li zbog ulaska Hrvatske u EU mladi trebaju ostati ili otići iz Hrvatske u potrazi za poslom. U debati među Gimnazijalcima bila je i Marta Šojat. - Smatram da mladi danas trebaju otići iz Hrvatske jer je stanje u našoj državi loše i toga smo svi svjesni. Negdje vani se pruža puno više mogućnosti i što se tiče materijalnih i nematerijalnih stvari. Tamo možemo imati veću plaću za posao koji tu obavljamo, a isto tako upoznajemo i nove ljude, njihovu kulturu, običaje, Imali bi i više novca za svoje hobije i za ono što volimo. Ako imamo mogućnost da možemo otići to svakako trebamo iskoristiti - kaže Marta.
Posve drugi stav ima Ema Pavlović. - Ja zastupam stav da mladi trebaju ostati u Hrvatskoj jer prvo treba iskoristiti sve mogućnosti koje se tu pružaju. Mi smo tu rođeni, odgojeni, tu živimo u okružju naših najbližih i prijatelja a tamo 1384337168p1080707smo jednostavno stranci. Zaista treba iskoristiti sve prilike koje su nam pružene ulaskom Hrvatske u EU i tu se trebamo više boriti za svoju karijeru, a ne da odemo i tamo se borimo i tamo donosimo korist. Mi smo Europa i ona je nama došla i mi mladi se više moramo potruditi oko europskih fondova i prilika koje nam se pružaju. Mladi su dosta pasivni. Iako podaci o zapošljavanju mladih ne idu u prilog da se ostane no najlakše je otići. Teško je ostati i nešto napraviti no treba probati - ističe Ema.
A tko je u pravu pokazat će vrijeme. U svakom slučaju prema riječima profesorice Aleksandre Pavlović važno je da mladi razvijaju svoju debatnu vještinu koja će im ma gdje bili, dobro doći. - Naš debatni klub postoji još od 2009. godine no od ove školske godine pokrenuli smo Debatu u sklopu Centra izvrsnosti tako da smo taj program otvorili za sve učenike srednjih škola i viših razreda osnovnih škola. Aktivno bavljenje debatom znači učenje, vježbanje govorenja, znači razvijanje kritičkog mišljenja, razvijanje tolerancije prema drukčijim mišljenjima. U današnje je vrijeme važno biti dobar govornik, znati izraziti svoje mišljenje i što je možda najvažnije argumentirati svoj stav, pa čak i u situaciji kada naši učenici budu tražili posao - rekla je Pavlović.