Četvrtak, 14 Studeni 2013 16:21

Uredili sjenicu, staze, postavili klupe a na radionicama proizvode mirisne sapune i peku kolače

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

OŠ DRAGUTINA LERMANA IZ BRESTOVCA PROVODI PET PROJEKATA  -

BRESTOVAC – Zaista vrijedni učenici i nastavnici Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca ozbiljno su shvatili vrijednost izrade i kandidiranja raznih projekata vanškolske aktivnosti i podizanja standarda škole, učenika i samog mjesta. Oni su izradili pet projekata, kandidirali ih i prošli na svih pet, te s odobrenim sredstvima i financijskom podrškom općine Brestovac krenuli u realizaciju. Neke su već zgotovili, a neki su tek u provođenju. – Danas provodimo projekt Dječji tjedan poduzetništva za koji smo dobili odobrena od Ministarstva poduzetništva i obrta sredstva od 26 tisuća kuna, te uz dodatno financiranje naše općine izradili smo veliku drvenu sjenicu u kojoj provodimo radionice na temu Zdrava hrana iz srca Slavonije. U tom projektu surađujemo s OPG-om Grbić, koji nam pomažu u uzgoju buće i bućinim proizvodima. Proveli smo i radionicu Kad se male ruke slože u kojoj su učenici od 1-4. razreda brali buće, rezali ih, vadili i prali sjemenke, sušili ih i pržili u tavama, pakiraju i etiketiraju, te proizvod ponudili tržištu. U drugoj radionici Za zdrav život učenici rade kolače od buče, baklavu od buče a zatim kolače režu i pakuju, etiketiraju te nude na prodaju. Treća radionica Radimo danas a mislimo na sutra bavi se proizvodnjom sapuna od hladno prešanog bučinog ulja u koje dodaju ljekovito bilje iz vrta naše učeničke zadruge Cucurbita. Od bundeva iz kojih smo izvadili sjemenke četvrta radionica Halloven izrađivala je ukrasne buče za Noć vještica, te izrađivala plakate za prodaju proizvoda ostalih radionica, a plakate prevela i na engleski s marketingom za strano tržište – ispričala je koordinatorica projekata Maja Davidović, prof. biologije. Na radionice im dolaze učenici iz požeških osnovnih škola, a zatekli smo upravo četrdesetak učenika OŠ Antuna Kanižlića kako vrijedno rade u projektima.

Dora Vuković iz 8 b članica je novinarske grupe Kanižlića koja će o svim aktivnostima izvijestiti u školskom listu. - Mi smo došli sa školom da vidimo kako se radi u školskim zadrugama. Na radionicama je svako dobio svoj zadatak, jedni su pekli kolače a drugi su prevodili na recepte na engleski jezik, proizvodili su i odlične mirisne sapune.

Njenoj kolegici novinarki Ani Matoković najviše se svidjela radionica Halloven i ukrašavanje bundeva.

Cijelom školskom kuhinjom i hodnicima širio se miris svježe pečenih kolača, a tamo smo zatekli Leona Satinovića i njegove kolege kako upravo vade baklavu iz pećnice. – Ispekli smo baklavu od buče i sad ćemo ju preliti sokom koji smo kuhali od limuna i šećera. napravili smo sve dobro, istakao je Leon ponosan na možda svoj prvi kolač koji je ispekao, a pomogli su mu Kristijan Čevapović, Antun Glasnović i Antonio Čikoš, svi odreda šestaši.

Građanska inicijativa Možemo zajedno i Zaklada Slagalica iz Osijeka podržala je i školski projekt s 15 tisuća kuna, a opet uz pomoć i općine Brestovac uredili su staze oko školskih igrališta, postavili klupe za sjedenje, označili sve biljke u vrtu prigodnim tablama, oslikali i uredili stari bunar ispred nove školske zgrade. – Postavili smo pet klupa i na cijeloj površini oko škole i sportske dvorane zasadili sadnice drveća, javora, brijesta i platana – zaključila je popis projekata prof. Maja Davidović.