Utorak, 05 Studeni 2013 14:54

Hrvati vole juhu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ANKETA I ISTRAŽIVANJE PREHRAMBENIH NAVIKA -

Juhe su pravi domaćin u domovima hrvatskih građana, iako su u proteklih 12 mjeseci juhe u vrećici zabilježile stanoviti pad prodaje. Tržišni podaci pokazuju kako je broj kupaca juha ostao isti kao i prethodne godine, ali smo kupovali nešto rjeđe i po nižim cijenama, što je uzrokovalo vrijednosni pad kategorije.

Jedna od mogućih hipoteza smanjenja kupovine juha govori kako se juhe više nego dosad spremaju u vlastitom aranžmanu. U prilog toj tezi govore i podaci kako hrvatska kućanstva povećavaju kupovinu svježeg povrća i svježeg mesa, a upravo su to namirnice koje se u određenim količinama koriste u pripremi juhe.

Da su juhe nezaobilazno predjelo na stolovima hrvatskih potrošača pokazalo je i anketno istraživanje koje su magazin Ja TRGOVAC i agencija Hendal proveli tijekom listopada na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske.

 Tako je čak 95,8% sudionika ankete odgovorilo potvrdno na pitanje: "Volite li jesti juhu?", dok je onih koji ne konzumiraju ovo popularno predjelo samo 4,2%.

Blizu dvije trećine ispitanika (62,9%) kaže kako juhu konzumiraju nekoliko puta tjedno, dok si svakodnevno ovo toplo predjelo priušti 23% anketiranih. Barem jednom tjedno juha se nađe na meniju kod 10,4% potrošača, nekoliko puta mjesečno konzumira je njih 2,4%, a rijetko 1,3% ispitanih.

 Gledano po vrstama, kokošja juha je najpopularnija te ju kao glavni izbor navodi 31,2% konzumenata, a s malo manjom popularnošću slijedi goveđa juha koju preferira 27,8% anketiranih građana. Dobro se drži i povrtna juha s udjelom od 16%, a potom dolaze juha od gljiva (9,2%), juha od rajčice (5,7%) i riblja juha (4,5%).

 Na pitanje kupuju li i konzumiraju instant juhe iz vrećice ukupno 47,4% ispitanika odgovara potvrdno, dok nešto više od polovice ispitanika (52,6%) nema običaj kupovanja ove vrste proizvoda.

S druge strane, visoki postotak od čak 72,6% konzumenata ističe kako kuhaju domaću juhu, dok preostalih 27,4% nema običaj pripremati ovo toplo predjelo u kućnoj radinosti.