Srijeda, 09 Listopad 2013 10:00

„Požeški obelisk“ kao pravi simbol Požeštine

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PREDSTAVLJAMO VAM IDEJU ZA POŽEŠKI SUVENIR  -

 

POŽEGA – Kada se povede razgovor o turizmu našeg malog grada, o ljudima koji ga posjećuju, o prijateljima koje smo s ponosom pozvali da podijele s nama ljepotu naše Požeštine, neizbježno dođe u pitanje što može dostojno predstaviti Požegu kao suvenir. Je li to naš Kužni pil ili pak Rudinska glava, možda kipić fra Luke Ibrišimovića...? Većinom na kraju odlučimo spakirati dobru butelju vina i komadić sušenoga mesa, što zbog dostupnosti, što zbog cijene, što zbog jednostavnog razloga kako ne smatramo da Kužni pil dovoljno govori koliko je Požega jedinstvena.

Izgled suvenira ObeliskSvi smo se barem jednom poigrali idejom o pravom požeškom suveniru, a naš sugrađanin Nikola Radmirović odlučio je otići korak dalje i svoju ideju predstaviti javnosti. Još ga je pokojni djed Ivan Jakovina – Mali Pajdo, poznati požeški novinar, poticao da potraži i razvije ideju požeškog suvenira. Kako Nikola ističe u razgovoru s nama, djed ga je uvijek smatrao vrlo kreativnom osobom, siguran da bi on nešto smislio. Mali Pajdo bio je u pravu, njegov unuk došao je na kreativnu i zanimljivu ideju punu simbola karakterističnih za Požeštinu, a u isto vrijeme vrlo jednostavnu i laku za primjenu i izradu.

- Kako staviti sve nebrojene kvalitete Zlatne doline u jedan elegantni, prepoznatljivi, vizualno upotpunjen suvenir koji se ne srami pred dizajnerskim izazovima 21. stoljeća, a isto tako zaokružuje u potpunosi bogatu povijest, sadašnjost i budućnost Požeštine – upitao je Nikola i predstavio nam svoju ideju za suvenir.

„Požeški obelisk“ kako ga je nazvao Nikola, simbolizira prije svega bogatstvo Požege i Požeške doline. Istaknute stranice simboliziraju bolte, barokni dezen, a isto tako i element spomenika kugi. Nadasve predstavljaju i ulaz u dolinu, planine Požeške doline te drevni val Panonskog mora. Asocijacija s grotlom vulkana je neizbježna i govori jednu drevnu priču o nastanku same doline. Otvorena knjiga simbolizira knjižnicu odnosno gimnaziju.

-Vrh obeliska, simbol sunca i plodnosti kroz tumačenja svih velikih drevnih kultura, prodire kroz bočne stranice doline, a simbolizira i zraku sunca, lavu, žegu, odnosno Požegu koja izvire iz grotla drevnog vulkana. Zlatno žito vrha obeliska tvori poljoprivredni aspekt, simbol rasta i života u sprezi s teškim vremenima kuge, ratova i umiranja. Horizontalni zarezi direktno asociraju na motiv romaničkih rudinskih glava. Cijela silueta obeliska kroz sve navedene elemente tvori stilizirani spomenik kugi. Vatreni mač fra Luke Ibrišimovića Sokola simbolizira borbu, pobjedu nad turskim osvajačima i implementiran je kroz cijelu siluetu. Mač isto tako govori i o pobjedi nad agresorom u Domovinskom ratu. Tri elementa skulpture čine i Sveto Trojstvo, odnosno ljiljan, jedan od simbola kršćanstva – objašnjava nam dalje Nikola značenje elemenata „Požeškog obeliska“.

U potpunosti razradivši ovu ideju Nikola nam priča i o materijalima od kojih bi se suvenir mogao izrađivati te kaže kako je sam materijal za izradu proširiv kao i samo značenje suvenira, a preporučuje korištenje materijala kao što su mesing, drvo hrasta, bakar, kamen, granit ili staklo. Objašnjava kako se u varijantama izrade lijevanjem raznih legura ostvaruju i kompaktne dimenzije koje napokon sugeriraju i primjenu suvenira kroz uporabne sitnice tipa privjeska za ključeve, nakita, stalaka, vaza, svijeća i svijećnjaka, ukrasnih čepova za vino i sl.

- Monumentalno skulpturološki gledano “Požeški obelisk” vrlo atraktivno pozdravlja sve žitelje, putnike, posjetitelje i turiste na glavnim ulazima u grad, pozicioniran na zelenilu kružnih tokova dozvoljavajući tako da se sam gotovo galerijski i izložbeno predstavi sa svih aspekata njegovog značenja i simbolike - zaključuje.

Nikola Radmirović rođen je u Požegi, a njegova cijela mladost prošla je uz motocikle te je aktivno sudjelovao u natjecanjima brzinskih motocikala u zemlji i Europi kao član uspješnog požeškog moto kluba „Sokol“. Neko vrijeme provodi u Njemačkoj, a po povratku u Požegu otvara jedan od prvih salona za tetovaže u Hrvatskoj. Željan promjena seli se u Poreč gdje ostaje dugi niz godina slikajući i oslikavajući raznim tehnikama na raznim materijalima te se tako jednog dana okreće i bodypaintingu. Brojni novinski članci daju mu epitet prvog hrvatskog bodypaintera, a njegovi radovi ostavljaju bez daha. Kroz bodypainting kreće prema fotografiji kao neizbježan dio arhiviranja radova te ga digitalna fotografija dovodi do kompjutera i počinje se baviti grafičkim dizajnom, a tako je nastao i „Požeški obelisk“ za koji je Nikola osobno izradio i booklet za predstavljanje javnosti.

Nadam se da će ova ideja biti privlačna i zanimljiva svima kako je bila meni kad sam prvi puta upoznata s njom. Našem gradu uistinu već jako dugo treba prepoznatljiv suvenir i trebamo pozdraviti svaku dobru ideju i dati joj priliku da zaživi.