Petak, 30 Kolovoz 2013 10:22

Tri puta tjedno građani će gledati hit filmove

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PAKRAC SLJEDEĆEG MJESECA DOBIVA DIGITALNO KINO  -

 

PAKRAC - Od idućeg mjeseca, kao prvi grad u županiji, Pakrac će dobiti digitalno kino. Inicijativa Kulturno prosvjetnog društva "Sloga" da u gradu ponovo organizira kino predstave realizirana je kroz projekt Ministarstva kulture kojim se u Hrvatskoj digitalizira 28 kina u vlasništvu nezavisnih kino prikazivača. - Mi smo još prije nekoliko godina imali projekt za kino u Hrvatskom domu "dr. Franjo Tuđman" ali za 35 mm film no, rekli su nam da je to tehnologija koja se napušta i mi smo od toga odustali. Tada je krenuo ovaj projekt Ministarstva kulture i mi smo odlučili iskoristiti priliku – kazala je tajnica "Sloge" Dubravka Špančić.

    Za digitalno kino Ministarstvo kulture je dalo 293 tisuće kuna, Grad Pakrac je dodao još 217 tisuća kuna a KPD"Sloga" je namaknulo 100 tisuća kuna. Tome je pridodan i dobrovoljni rad njegovih članova. Ovih dana u Pakrac je pristigla oprema za kino a trenutno su u tijeku radovi u dvorani za pripremu montaže i postavljanja opreme. Montaža bi trebala započeti ovih dana. - Mi još moramo osigurati okvir za kino platno dimenzija 9x4 metra i na tome se radi tako da očekujemo kako će prva projekcija biti 20. rujna. Filmovi koje ćemo prikazivati bit će različiti pa će tako posjetitelji osim svjetskih hitova moći vidjeti i domaće filmove, dokumentarce, crtiće, razne edukativne filmove i slično – dodala je Dubravka Špančić.

    Filmovi će se u dvorani u sklopu Hrvatskog doma "dr. Franjo Tuđman", u kojoj ima 290 sjedećih mjesta, prikazivati tri puta tjedno a cijena ulaznice se još određuje. U KPD "Sloga" kažu kako neće biti previsoke obzirom da je kino u vlastitom prostoru i za njega se ne mora plaćati najam a neće biti troškova ni za zapošljavanje kinooperatera.