Petak, 30 Kolovoz 2013 10:08

Kreativnošću do karijere u razmjeni mladih

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PROGRAM MLADI NA DJELU U GRADU POŽEGI  -

 

POŽEGA – U sklopu projekta „Kreativnošću do karijere“ odobrenog Udruzi gluhih i nagluhih osoba iz Nove Gradiške koji se provodi u sklopu programa Mladi na djelu Europske komisije koja je i financirala projekt, u gradu Požegi su na razmjeni mladih nekoliko dana boravili mladi iz šest država. Mladi iz Litve, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Hrvatske kao članice EU i Turske kao nečlanice, u sklopu aktivnosti „Upoznavanje lokalne sredine“ posjetili su grad Požegu i gradske institucije.

IMG 6994U gradskoj vijećnici primio je gradonačelnik Vedran Neferović, i njegov zamjenik Mario Pilon, te se zadržao u dužem razgovoru. Predstavio je grad Požegu, i problem koji se posljednjih godina manifestirao u gradu, a to je odlazak mladih, posebice školovanih mladih ljudi, te zamolio mlade ljude iz Europe da iskažu svoj susret s Požegom, njihovo viđenje grada Požege, viđenje perspektive grada kao grada za mlade i dr.

I mladi Europe se uglavnom susreću, posebno mladi iz zemalja koje su gostovale, koje su zahvaćene krizom, također s velikom nezaposlenošću mladih ljudi, težim dolaskom do radnog mjesta. trenutno je europski prosjek nezaposlenih među mladima 23%, a u Španjolskoj i daleko više. Poseban problem čini zapošljavanje mladih s nekim oblikom invalidnosti, što je problem i u Hrvatskoj.

IMG 6996Grad Požega, istakao je gradonačelnik Neferović nastojati će osigurati bolje uvjete za mlade ljude, bolje uvjete školovanja i više radnih mjesta, a jedan od takvih aktivnosti je i otvaranje Ureda za europske projekte gdje će omogućiti svim mladim obrazovanim ljudima svih specijalnosti da se uključe u istraživanje i rad na projektima EU. To će biti jedan od načina njihovog zapošljavanja i izradi i provođenju tih projekata i privlačenju sredstava iz Europske unije.