Četvrtak, 22 Kolovoz 2013 16:30

Sve više alergičnih na ambroziju

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

DOLAZI VRIJEME AMBROZIJE – PREPORUKA ZA GRAĐANE  -

 

POŽEGA – Dolazi vrijeme ambrozije a svake godine sve više građana pati od alergije na ambroziju. Procjena je da u Hrvatskoj 7-10% osoba boluje od alergijske hunjavice, a 3-5% od peludne astme. Pojavnost je viša kod djece i mladih 10-15%. Pelud ambrozije jedan jeod najjačih poznatih alergena i najzastupljenija je kao uzrok alergijske hunjavice.

Danas se sve više posvećuje briga tom problemu jer alergija na ambroziju postaje ne samo zdravstveni, nego i sociološki problem, pa i gospodarski problem, jer oboljeli od ove vrste alergije imaju problema sa normalnim životom u svom okruženju, obitelji, ali i nesposobnošću da normalno rade na svom radnom mjestu.

Ambrozija je izuzetno proširena u Slavoniji, cvijeta u srpnju i kolovozu, a cvjetanje traje mjesec i pol dana. U posljednjih deset godina koncentracija peludi ambrozije porasla je deset puta, a sa tim i broj osoba alergčnih na pelud ambrozije.

ambrozija wikiJedna zrela biljka ambrozije ima oko 170.000 cvjetova i otpušta i do 8 milijuna peludnih zrnaca (svaki cvijet oko 50 zrnaca). Pelud ambrozije se lako širi do jednog kilometra oko biljke, a vjetar je može raznijeti i na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara.

S obzirom da je pelud ambrozije izrazito alergogena, koncentracija već od 20 do 30 zrnaca peludi u 1m³ zraka ili 1.000 zrnaca u prostoriji mogu, kod izrazito osjetljivih ljudi, izazvati alergijsku reakciju. Kod koncentracije od 200 do 1.000 peludnih zrnaca u 1m³ zraka kod većine će se pojaviti simptomi. Ako koncentracija peludi ambrozije prelazi 1.000 zrnaca u 1m³ zraka, simptomi će biti jako izraženi.

 

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije savjetuje kako se nositi s povećanom koncentracijom peludi ambrozije tijekom kolovoza i rujna.

Zaštitite se od peludi ambrozije na otvorenom:

  • U periodu najveće koncentracije peludi u zraku (od 5 do 10 sati ujutro) ne preporučuje se boravak na otvorenom. Boravak u prirodi planirajte tek nakon 18 sati.
    • Izbjegavajte, ukoliko je to moguće, boravak van kuće ili stana za vrijeme suhih i vjetrovitih dana. Ako to nije moguće, nosite sunčane naočale i šešire
    • Za boravak na otvorenom dobro je planirati vrijeme poslije kiše, jer kiša ispire pelud, pa je tada njegova koncentracija u zraku najmanja.
    • Prilikom vožnje u automobilu držite stakla podignuta i raspitajte se o protupeludnim filtrima.
    • Ako ste u mogućnosti koristite godišnji odmor kada je kod nas najveća koncentracija peludi ambrozije. Birajte odlazak na more ili u planine na visine iznad 1000 m/nm.
    • Upoznajte se sa peludnim kalendarom za određeno klimatsko i vegetacijsko područje.

Zaštitite se od peludi ambrozije u vlastitoj kući ili stanu:

  • Nužno je držati prozore stana ili kuće zatvorene.
  • Prije odlaska na spavanje istuširajte se i operite kosui na taj način odstranite preko dana nakupljenu pelud.
  • Češće perite ruke i presvlačite se nakon boravka na otvorenom.
  • Kao dugoročnu, iako skupu investiciju planirajte i klima uređaje jer oni smanjuju količinu peludi za 90%.
  • Ne sušite odjeću izvan kuće.
  • Redovito četkajte i kupajte kućne ljubimce kako ne bi bili dodatni izvor peludi.

Provjerite ima li u Vašoj okolici ambrozije:

  • Upoznajte članove obitelji, prijatelje i susjede s problemima koje pelud ambrozije uzrokuje.
  • Aktivno sudjelujte u svim aktivnostima uklanjanja ambrozije, priključite se preventivnim akcijama u gradu/općini, obavijestite nadležne o neodržavanim površinama obraslim ambrozijom.
  • Redovito plijevite mlade biljke u proljeće (travanj-srpanj), redovito okopavajte posađene kulture, učestalo kosite travnjake i neobradive površine, redovito rabite herbicide (uz savjete stručnjaka). Pojedinačno se ambrozija treba čupati s korijenom, a za veće površine preporučuje se košnja prije cvatnje 5 cm od tla.
  • Posavjetujte se sa stručnjakom koje kulture uzgajati u vlastitom vrtu okućnici, kako bi smanjili rizike u kućnom mikrookolišu.
  • Ako ste alergični, pri radu u vrtu stavite zaštitne rukavice kako bi izbjegli kontaktni dermatitis.
  • Ne dirajte ambroziju kada cvjeta jer trešnjom biljka otpušta pelud. U razdoblju cvatnje opasno ju je čupati, kositi ili prolaziti kroz njeno polje!

Kod alergičnih osoba pelud ambrozije najčešće uzrokuje alergijski rinitis (alergijsku hunjavicu). To je na prvom mjestu poremećaj nosne sluznice koji se javlja nakon dodira s alergenima iz okoline pri čemu nastaje upalna reakcija, kihanje, svrbež i vodeni iscjedak iz nosa; svrbež, crvenilo, osjećaj peckanja i suzenje očiju, otekline kapaka; podražajni kašalj i grebanje u grlu, te otežano disanje.

Ako ste primijetili nekoliko navedenih simptoma kod sebe ili nekog od bližnjih i oni traju dulje od tjedan dana, primijenite gore navedene mjere prevencije, a ako ne pomažu dovoljno, obratite se svom liječniku koji će Vam preporučiti odgovarajuću terapiju koja Vam može olakšati simptome.