Utorak, 20 Kolovoz 2013 12:11

Slab odaziv mladih na radionice pa čak i koncert

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

UDRUGA OPPIDUM U PLETERNICI ORGANIZIRALA DVODNEVNI "AEROFEST"  -

 

PLETERNICA - Udruga "Oppidum" iz Pleternice nastavila je ovog vikenda s realizacijom svog projekta "Aero" organizacijom dvodnevnog "Aerofesta". Program je bio zamišljen u dva dijela: održavanje nekoliko radionica u petak i potom koncert s nastupom više skupina u subotu. Nažalost, zanimljiva ideja 'opidumovaca' nije izazvala veći interes kod mladih Pleterničana. aerofest3manjeTako npr. nikoga od mladih a ni onih ‘srednjih’, nije zanimalo što su to ‘geocache’ i ‘geocaching’ o čemu im je planirao govoriti Vjekoslav Radišić. Kutije s različitim predmetima i poklončićima koje se sakrivaju u prirodi a potom traže uz pomoć GPS-a i sličnih uređaja, mogle bi biti zanimljive planinarima, biciklistima pa i običnim izletnicima – ali nisu. I Milica Milosavljević je sama pripremala svijeće od eteričnog ulja za potrebe sudionika “Aerofesta”. Nikoga također nije zanimalo ni kako Chris Galarret iz Perua stvara glazbu na temelju zvukova iz prirode o čemu je on trebao govoriti putem Skypa.

– Pokušat ćemo najesen dogovoriti nešto s učenicima glazbene škole ili nekim srednjoškolcima pa ga ponovo pozvati – kratko je prokomentirala potpredsjednica “Oppiduma” Milica Milosavljević.

  aerofest5manjeI dok su prostorije stare osnovne škole u kojoj su se održavale ove tri radionice bile gotovo prazne, na pisti Ivanindvor članovi Udruge za poticanje umjetničke svijesti u društvu “Slama” iz Osijeka pravili su 4 metra visokog Fenixa od slame. Ni njima, nažalost, nije smetala brojna publika. Većoj posjećenosti nije pomogla ni Etno kuća "Bello" koja je zainteresirane građane besplatno trebala u kočiji prevoziti do Ivanindvora. Koncert u subotu bio je tek nešto bolje posjećen. Prema procjeni organizatora pratilo ga je oko 200 ljudi. - Ovogodišnji "Aerofest" bio je osmišljen na temu zraka a dogodine ćemo vjerojatno smisliti nešto posvećeno drugim elementima u prirodi – dodala je Milosavljević. Potvrdila je tako da loša posjećenost nije obeshrabrila 'opidumovce' u nastojanju da Pleterničanima pruže mogućnost drugačije zabave.

   Projekt “Aero” provodi se tijekom cijele godine s osnovnim ciljem da u ruralnu sredinu grada Pleternice dovede međunarodne i domaće umjetnike u području novih medija koji će prenijeti svoja znanja i vještine na lokalne sudionike a u cilju poticanja bavljenja novim medijima kao platformom za umjetničko izražavanje. Financira ga Ministarstvo kulture. U lipnju je u sklopu projekta već održana dvodnevna radionica o snimanju videa koju je vodila Eva Aguila iz Los Angelesa a članovi udruge “Oppidum” najavljuju nove zanimljive radionice i u rujnu.  (v.m.)