Ponedjeljak, 03 Lipanj 2013 12:42

Sve pokrenuo Fran iz 5. razreda

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

KANIŽLIĆI SE UKLJUČILI U HUMANITARNU AKCIJU MARIJINI OBROCI  -

 

POŽEGA – Učenici i učitelji požeške OŠ Antun Kanižlić uključili su se u humanitarnu akciju Marijini obroci, koja u afričkim zemljama osigurava za tisuće djece jadan obrok dnevno u školi, koji je počesto jedini obrok za tu siromašnu djecu. Inicijativu je pokrenuo i cijelu školu aktivirao, doslovce digao na noge učenik 5. razreda Fran Lisec. – ovo je sve krenulo kad sam napisao pismo ravnateljici, a nakon što sam pogledao jedan film o Marijinim obrocima. mene je to toliko potaknulo, bilo mi je toliko žao, skoro sam se rasplakao. IMG 0698Napisao sam pismo ravnateljici, ona me pozvala na razgovor i onda je to sve krenulo. razmišljao sam da pokrenemo i sajam, gdje bi prodavali stvari i prikupljali novac. Mi imamo toliko puno stvari koje nam uopće ne trebaju a oni jedva imaju vode, hrane i krov nad glavom. Nisam to mogao gledati i sad je to krenulo. Sad je to došlo do kraja i zadovoljan sam uspjehom. Svaki razred je prikupio novac za bar jedno dijete, a i sada ovdje na sajmu će se još prikupiti. Moje jedino zadovoljstvo je sada što smo mogli nekome pomoći, nadam se da ćemo uspjeti nahraniti bar jedan veći razred, makar stotinu djece da nahranimo – pojasnio je vrlo razgovorljivi Fran Lisec, koji je evo uspio u vrlo ranim godinama organizirati jednu hvale vrijednu humanitarnu akciju za pomoć onima najugroženijima, djeci, svojim vršnjacima koji nemaju tu sreću da žive u okruženju u kojemu imaju sve.

IMG 0693Marijini obroci za sada djeluju na principu da djeci koja pohađaju školu osigura jedan obrok u danu, za koji je potrebno osigurati samo 75 kuna za cijelu školsku godinu, a pomoć se sada upućuje u Malavi i Benin. – Prije nekoliko mjeseci u školi smo vidjeli slike djece u Africi koja čekaju Marijine obroke. taj prizor se ne može zaboraviti, stvara se tuga i nemir u duši a taj nemir vas vuče da nekako pomognete. Djeca su upravo tu dotaknuta u svoje srce i dušu. Željeli su pokazati svoju solidarnost, da pruže pomoć najsiromašnijima. Naša djeca su svojim odricanjem, svojim zalaganjem i molitvom povezala sa djecom iz Marijinih obroka, odvojili kunu i pomogli ovom projektu. Nadam se da će se uključiti i druge škole i možda grad Požega i osigurati tih 75 kuna za jedno dijete koje mu osigurava preživljavanje, jer to je najčešće samo jedini obrok dnevno – istakla je vjeroučiteljica Ana Marija Piršić Glibo.

U školskom dvorištu organizirali su sajam knjiga, igračaka, odjeće i obuće, te ostalih stvari koje su donijeli učenici na prodaju, a sav prihod od prodaje također se uključio u pomoć za marijine obroke.