Srijeda, 22 Svibanj 2013 12:01

Zdrava hrana, vježbanje, bicikliranje, šetnja

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

12. MANIFESTACIJA POŽEGA ZDRAVI GRAD  -

 

POŽEGA – Po 12. puta u organizaciji Turističke zajednice grada Požege održana je manifestacija „Požega zdravi grad“ koja za cilj ima prikazati zdrav okoliš u kojemu žive građani Požege, te na koji način imaju mogućnost razvijati nizom aktivnosti i zdrav životi poboljšati svoje zdravlje aktivnostima, vježbom i kretanjem.

zdravi grad tekstSve je započelo priredbom i tribinom u velikoj dvorani HGK županijska komora Požega koju su priredili učenici četiriju osnovnih škola s područja grada pod nazivom „Zdrav, zdraviji … još zdraviji“. Na tribini su učenici prezentirali načine na koje oni čuvaju svoj okoliš i na koji način razvijaju svijest kod učenika o potrebi očuvanja zdrave okoline. Tribini su nazočili uz gradonačelnika Zdravka Ronka i njegov gost, Veleposlanik Kraljevine Danske Eric Weber sa suprugom. Uz zbor Katoličke osnovne škole vidjeli smo nekoliko igrokaza učenika Kempfove i Kanižlićeve škole, te poduku o pravilnom držanju učenika Cesarićeve škole.

zdravi grad tekst4Već od ranih jutarnjih sati krenulo se s Planinarskim pohodom na Vrhovački grad koji su organizirali Mladi čuvari prirode iz OŠ Antuna Kanižlića. Malo stariji planinari su pod vodstvom članova HPD Sokolovac krenuli u rekreativne šetnje po Požeškoj gori, a na tenis terenima organiziran je turnir za djecu i početnike, polaznike škole tenisa. Radi što bolje popularizacije tenisa postavljeno je ogledno tenis igralište i u Pješačkoj zoni Požege, na kojemu su najmlađi demonstrirali svoje igračke sposobnosti.

Na brojnim štandovima velika ponuda zdravih proizvoda od meda, sireva, kupinovog vina, lavande, suhomesnatih proizvoda crne slavonske svinje.

zdravi grad tekst2Svoje štandove na kojima su prikazali dio njihovih aktivnosti imali su Gorska služba spašavanja, Stanica Požega, Javna ustanova Park prirode Papuk, Letački klub Bumbar, Ronilački klub Požega, Planinarsko društvo Sokolovac, Udruga uzgajivača malih životinja i OŠ Antuna Kanižlića Požega.

IMG 9683U pješačkoj zoni članovi nekoliko klubova i sportskih društava pokazali su svoje vještine i dostignuća, pa su mladi nogometaši NK Slavonije prikazali kako se održava jedan njihov trening, mladi šahisti su odigrali nekoliko partija šaha, gimnastičari GD Sokol pokazali svoje vježbe na spravama i parteru, boksači i karataši prikazali nekoliko svojih treninga i simulacije borbi, a vidjeli smo i vježbe aerobica. Policijski službenici su vršili redovnu registraciju bicikla, kao jedan od načina sprečavanja krađe bicikala a iz Udruge Habitus su svim zainteresiranim građanima mjerili krvni tlak, razinu glukoze u krvi i savjetovali o zdravom načinu života.

U 11 sati startala je već poznata biciklijada kojoj su se rekreativnoj vožnji ulicama grada uz bicikliste biciklističkih klubova mogli pridružiti i građani. Biciklijada je završila u Emovačkom lugu na lokaciji Zlatnog luga.