Četvrtak, 02 Svibanj 2013 11:24

Gosti "Cvrčka" su i djeca s posebnim potrebama

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

DOGRAĐENO ODMARALIŠTE PAKRAČKOG CRVENOG KRIŽA NA VIRU  -

 

PAKRAC - Dječje odmaralište "Cvrčak" na Viru, koje djeluje u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Pakrac, ove će godine svoja vrata otvoriti ranije nego ikad prije a sva mjesta za ljetovanje davno su već popunjena. - Slobodnih mjesta nema od 1. travnja. Zbog velikog interesa, ljetovanje u odmaralištu je produženo na cijeli lipanj tako da je prva skupina na Vir otputovala već 29. svibnja – zadovoljno je istakao ravnatelj GD CK Duško Kliček.

   Gradnja odmarališta na Viru počela je 1998.godine i u njemu su se najprije odmarali prognanici i izbjeglice. Objekt je postepeno dograđivan i uređivan a najveći radovi su obavljeni prošle godine. - Dograđen je dio s jednim apartmanom i četiri sobe čime smo znatno povećali kapacitet odmarališta. U njemu sada u jednoj smjeni može boraviti 80-ero djece i 60 odraslih osoba. U radove je utrošeno oko 900 tisuća kuna a polovicu novca osigurao je Crveni križ. Pomogli su također i gradovi Pakrac i Lipik – dodao je ravnatelj Kliček.

   U odmaralištu "Cvrčak" ne ljetuju samo Pakračani i Lipičani, nego i stanovnici drugih gradova sjevernog dijela Hrvatske, pa i iz inozemstva. Tako će prostor odmarališta prvi koristiti Caritas Sisačke biskupije a tijekom ljeta u njemu će boraviti i adventisti iz Njemačke, kao i djeca iz Slovačke. Bit će tu i građani Slavonskog Broda, Orahovice, Vukovara, Zagreba ... Lokalno stanovništvo svake godine u prosjeku koristi oko 40 posto kapaciteta. Treba istaći da na Viru redovno ljetuju i djeca iz siromašnih obitelji, kao i djeca i odrasli s posebnim potrebama. - Ove godine ćemo po prvi puta u odmaralištu imati organiziranu školu u prirodi. Inače, kao i ranijih godina za sve korisnike odmarališta bit će organizirana ljetna škola Crvenog križa te škola plivanja. U provođenju svih aktivnosti pomažu nam studenti kineziologije i razni volonteri – istakao je Kliček. U Dječjem odmaralištu "Cvrčak" ove će godine ljetovati 10 skupina ili ukupno oko 650 ljudi. Dugoročni cilj GD Crvenoga križa Pakraca jest pronaći partnera koji bi im pomogao osposobiti objekt za rad i u zimskim mjesecima.   (vm)