Utorak, 30 Travanj 2013 11:44

Svestrani Petar prvak i u matematici

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UČENIK TEHNIČKE ŠKOLE U ŠVEDSKOJ OSVOJIO PRVO MJESTO  -

 

POŽEGA – Kada su njegov projekt prihvatili na međunarodnom natjecanju u švedskom Goteborgu, na koji je svoje projekte prijavilo više od 400 učenika iz cijele Europe, Petar Antolović, učenik 3. razreda tehničara za računalstvo požeške Tehničke škole nadao se ulasku u finale. No da će mu plasman u finale i njegova odlična prezentacija na temu „Sempliranje i Shanonov teorem“ donijeti prvo mjesto, nije se nadao.

IMG 7152- Prihvatio sam prošle godine prijedlog profesorice matematike Marije Bošnjak da idemo na međunarodno natjecanje. Pripremali smo se cijelu godinu na projektu koji je predložila profesorica, a to je prikazivanje zvuka koji čujemo kao neprekidne matematičke funkcije vremena, koju sam prezentirao na CD. Napravio sam i plakat na temu „Matematika i nogomet“ i sve sam to prezentirao pred međunarodnim žirijem od pet članova, naravno na engleskom jeziku – istakao je svestrani Petar, koji je do sada već išao na županijska natjecanja iz fizike, matematike i informatike, a vrlo aktivan je i u sportu, prvak u krossu i igra nogomet u NK Slavoniji. Za nagradu je dobio iPad.

- Ovo je četvrto natjecanje u ovoj organizaciji matematičke konferencije koje traje četiri dana i ima sve više prijavljenih projekata. Na natjecanju se prezentira jedna matematička tema i dizajnira plakat s jednom matematičkom temom. Osim učenika i profesori mogu prijaviti svoje teme i ja sam na svojoj radionici prezentirala temu „ Matematika u službi kriptografije i kriptoanalize“ – istakla je prof. Marija Bošnjak.

IMG 7149- Naša želja je da učenike maksimalno približimo nekim trendovima Europe, školu približimo onome što Europa trenutno nudi. Petar je prvi učenik koji je sudjelovao na ovakvom natjecanju i nadam se da će on svojim iskustvom doprinijeti većem interesu ostalih učenika. Bilo je zahtjevno odraditi put i smještaj u Švedskoj, škola je to sama odradila, ali sretni smo i podržavam profesoricu Bošnjak da i dalje s drugim učenicima koji imaju sklonost za matematiku ide na natjecanja. Škola će to podržavati – istakao je ravnatelj prof. Vedran Neferović.

Osim Petra u Švedsku su na natjecanje išli i učenici zagrebačkog MIOC-a koji su postigli zapažen uspjeh. Nakon povratka čestitku Petru i Tehničkoj školi uputio je i ministar prosvjete Željko Jovanović.