Petak, 19 Travanj 2013 10:57

Najbolju kulenovu seku ima Vinko Bošnjak

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

17. OCJENJIVANJE DOMAĆIH PROIZVODA U LUKAČU  -

 

LUKAČ – Tradiciju natjecanja najboljih proizvođača domaćih proizvoda mještani sela Lukač nastavljaju. Prošlog vikenda ponovno su organizirali susret i ocjenjivanje najboljih kobasica, mesne delicije koja je samo u Slavoniji poznata pod imenom kulenova seka, a proizvedene su u Lukaču, te najboljih bijelih i crnih vina.

Na ocjenjivanje pred žiri koji su vodili poznati proizvođači kulena, Vjenceslav i Damir Hruška, stiglo je dvadesetak uzoraka, a nakon prezentacije i kušanja najboljim je proglašen uzorak pod brojem 17, kojega je proizveo i osušio Vinko Bošnjak. Drugo mjesto zauzela je kulenova seka pod rednim brojem 8, proizvođača Andrije Mitrovića, a treće mjesto pod rednim brojem 7, proizvođača Miroslava Bošnjaka.

IMG 6312- Ova godina je za proizvodnju kulenove seke a i kulena bila znatno lošija od prošle godine, jer je bila prisutna velika vlažnost u zraku cijelo vrijeme sušenja i zrenja. U ovom otežanom dozrijevanju ipak se istaklo nekoliko odličnih uzoraka, koje su zadovoljile po svim kriterijima, od boje, jednoličnog mljevenja, okusa, ljutine, prosušenosti, povezanosti i opći dojam kriške kobasice – istakao je nakon ocjenjivanja Vjenceslav Hruška, koji sa sjetom kaže da je u ovo vrijeme za normalne godine bilo već suhih kulenova, a ove godine još nije bilo ni za degustaciju.

IMG 6306Vina je ocjenjivao već prokušani ocjenjivač, Ivica Perak, enolog i proizvođač vina. – Kvaliteta vina je bolja nego prijašnjih godina, dosta ujednačena i bez većih nepravilnosti. Potencijal je dobar, ali još treba više pažnje posvetiti kod fermentiranja koje treba držati pod kontrolom i tako još povećati kvalitetu. Proizvođači imaju sve više iskustva i vrlo brzo će dostići potrebne kvalitete – istakao je Ivan Perak, predstavljajući najbolje ocjenjene uzorke. Kod bijelih vina proglašena su dva prva mjesta, za muškat otonel Krunoslava Pavića i graševinu Tihomira Strapača, a treće mjesto osvojila je graševina Ivana Mitrovića.

Kod crnih vina prvo mjesto je osvojio Andrija Mitrović sa zweigeltom, drugo Goran Škorvaga s crnim pinotom i treće zweigelt Stjepana Pavića.