Petak, 12 Travanj 2013 10:15

Mali glumci preteča buduće kazališne skupine

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

KAZALIŠNA RADIONICA OBILJEŽILA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA  -

 

PLETERNICA - Već dvije godine dio pleterničkih školaraca okuplja se u Kazališnoj radionici a mali 'glumci' su nedavno po prvi puta obilježili i Svjetski dan kazališta. - Kazališnu radionicu je pokrenulo Društvo naša djeca s osnovnim ciljem da se život djece obogati novim sadržajima odnosno, to je još jedan način kako im pomažemo da kreativnije iskoriste svoje slobodno vrijeme. Djeca su ga rado prihvatila i broj onih koji su uključeni u radionicu kreće se između 15 i 20. S tendencijom porasta – kazala je Jasna Kajtar, predsjednica Društva "Naša djeca".

U Kazališnu radionicu su uključena uglavnom djeca starosti od 1. do 5. razreda a radionicu vodi prof. hrvatskog jezika i fonetike Renata Matičević. - Na našim sastancima pokušavam kod djece razvijati kreativnost i maštu, vježbam s njima glas i izgovor, kroz prigodne igre radimo na razvijanju socijalnih vještina i slično. Na sastancima se naravno, i ugodno družimo a krajnji cilj svega toga je predstava koju zapravo, zajednički stvaramo. Primjerice, ja postavim neki problem a oni mi predlažu rješenja, da bi ja na kraju oblikovala konačni tekst. U nekim slučajevima prerađujemo tuđi tekst a neke tekstove sam i ja napisala – objasnila je Renata Matičević.

Što su u Kazališnoj radionici naučili, pleternički školarci su do sada imali priliku pokazati na festivalu "Cvjetići glazbe", na božićnoj priredbi kao i pred korisnicima Dnevnog boravka za starije i članovima udruge "Osmijeh". Najveći izazov za njih je bio upravo Svjetski dan kazališta za koji su preradili četiri Grimmove bajke i pripremili predstavu "U svijetu bajki". Slijedeću predstavu najavili su za Majčin dan. - Želja nam je u Kazališnu radionicu uključiti i starije učenike i jednog dana u Pleternici stvoriti pravu kazališnu skupinu. No, za to nam treba novca jer sve što sada koristimo za pripremu nastupa, kao i sredstva za pokrivanje osnovnih troškova Renati, osiguravaju roditelji sami. Škola nam je ustupila prostor i to je sve. Nadamo se kako će nam u našim planovima ubuduće pomoći grad Pleternica i donatori – dodala je Jasna Kajtar.       (vm)