Petak, 15 Ožujak 2013 13:07

25 godina obilježavanja Grgureva u vinogradu

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

VINSKI KARDINAL VLADO BAUER OBILJEŽIO OBLJETNICU -

POŽEŠKO GORJE – Nadaleko poznato i jedno od većih obilježavanje Grgureva već 25 godina održava se upravo u vinogradu i vinogradarskoj kući Vlade Bauera. Da bi u tome ustrajao uvijek su mu pomagali brojni prijatelji i sponzori. Na zidovima njegove kolibe o tome svjedoče table sa svim sponzorima za svaku godinu. Kasnije je došlo i njegovo vinsko biskupovanje i ceremonije krštenja mošta, najprije u požeškom vinogorju, kasnije u kutjevačkom i kaptolačkom, a onda i dalje. Imenovanjem za vinskog kardinala i njegove obveze krštenja mošta o Martinju sežu sve dalje po kontinentu, Istri i Primorju. No tradiciju okupljanja i druženja za Grgurevo, najavu gostiju zvonjenjem zvonima, pucanjem iz topova i mužara u čast na hrabre Požežane koji su 1688. godine oslobodile grad i okolicu od Turaka, nisu zapostavili, nego još i proširili.

IMG 4279Već nekoliko godina mu u tome pomaže i Veljko Valentin Škorvaga i njegovi ministranti Igor Kovačević i Željko Pejković. Već nekoliko godina tu se redovno pojavljuju i tamburaši tamburaškog sastava Gazde, a redovan gost je i Boris Ćiro Gašparac koji je i ove godine uz već standardne tamburaše Zlatne doline otpjevao nekoliko pjesama u duetu s Vladom Bauerom. Upravo zbog dobrog glasa i pjesme naš Vlado je poznat nadaleko i to ga ističe kao najboljeg vinskog biskupa, a unazad nekoliko godina i jedinstvenog vinskog kardinala.

Prijatelji su ga i opet iznenadili poklonivši mu ove godine i kardinalski stolac, veliku i tešku, hrastovu, rezbarenu fotelju. Kako su fešte kod Vlade sve veće i veće prijatelji mu pomažu i u pripremanju velike količine jela i pića. Jedni su zaduženi za čobanac, jedni za sarmice (ove godine više od 200), jedni za pečenke, a mi smo uspjeli fotografirati gdje se ove godine pekao kruh i posebni specijalitet, šunka u kruhu.