Četvrtak, 28 Veljača 2013 09:54

Radionice vode svjetski poznati znanstvenici

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PRVI PUTA POŽEGA DOMAĆIN LJETNE ŠKOLE ZNANOSTI -

POŽEGA – Po prvi puta u svojem 12-godišnjem postojanju Ljetne škole znanosti ona se proširuje na još jednu lokaciju, a to je grad Požega i požeška Gimnazija. Ljetna škola znanosti djeluje od 2001. godine, do sada je u 12 godišnjih škola održano ukupno 18 kampova u kojima je radilo 189 učenika sa 142 mentora.

- Pripreme su već počele, a sada smo i dogovorili da će ove godine po prvi puta na kontinentalnom dijelu Hrvatske održati Ljetnu školu znanosti. To je jedna internacionalna radionica koja će trajati desetak dana, a na kojoj će sudjelovati tridesetak srednjoškolaca iz cijelog svijeta. Oni će doći ovdje u Požegu i podijeliti svoj entuzijazam ka otkrićima i izumima, gdje će moći posebno iskazati svoje zanimanje za znanost. Ova bolje rečeno „avantura“ od kojoj se radi od jutra do mraka popularizira znanost, stvara doživotna prijateljstva srednjoškolaca između sebe i znanstvenika koji su predani društvu koje se temelji na znanju, promičući i internacionalno i interkulturalno razumijevanje – najavio je na tiskovnoj konferenciji požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, te time i potvrdio podršku grada Požege ljetnoj školi, a obzirom na dobru opremljenost naše nove gimnazije radionice će se održavati upravo tamo.

Učenici će boraviti u dva kampa, posebno 1. i 2. razred, a posebno 3. i 4. razred. Cijela škola se odvija na engleskom jeziku, a osim u Gimnaziji radionice će se odvijati i u Parku prirode Papuk. Mentori dolaze iz Portugala, Slovačke, Slovenije, Srbije i Hrvatske i poznati su u svjetskim razmjerima u svojim disciplinama. Organizator ljetne škole znanosti je Društvo za edukaciju van okvira koje je predstavio Sebastijan Dumančić, student 4. godine Fakulteta elektronike i računalstva Zagreb.

Zainteresirani učenici mogu se javiti do 15. ožujka na Internet stranice Ljetne škole znanosti sa svojom željom za sudjelovanjem.