Četvrtak, 21 Veljača 2013 13:24

Velikom papi kip u prirodnoj veličini

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

BLAGOSLOVLJENA KAPELA BL. IVANA PAVLA U KATEDRALI SV. TEREZIJE  -

 

POŽEGA - U kripti požeške katedrale prošle subote blagoslovljena je kapela bl. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije u kojoj se nalazi oltar, mozaik, moćnik s relikvijom te njegov kip u prirodnoj veličini. Obred blagoslova i svečano euharistijsko slavlje kojim su počela i ovogodišnja korizmena hodočašća u požešku katedralu predvodio je požeški biskup dr. Antun Škvorčvić.

PAPA IVAN PAVAO DRUGUoči početka obreda blagoslova okupljenima se obratila dr. Željka Čorak s Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu koja je predstavila umjetničku vrijednost. - Ova biskupija i ovaj biskup na vrijeme i s zahvalnošću iskazali su poštovanje ovom velikom papi i blaženiku. A da bi iskazao to poštovanje, biskup Škvorčević je kao i obično, težeći za savršenstvom angažirao naše vrhunske i najbolje umjetnike. Kiparica Marija Ujević sa svojim suradnicima napravila je prekrasan posao. Kip Ivana Pavla lišila je svega nebitnog. Ona, majstorica sažimanja, napravila je spomenik koji ima lice najbliže papinom biću, a to je biće odlučnosti i blagosti. Kip ima pokret kretnje putnika koji se došao susretati s ljudima. U izradi mozaika, koji predstavlja idealnu sliku naše nebeske domovine Marija Ujević surađivala je sa Vatroslavom Kulišem, dok je Petar Barišić izradio moćnik i svijećnjake – kazala je prije obreda blagoslova dr. Željka Čorak.

PAPA IVAN PAVAO DRUGI OLTARU uvodnoj riječi biskup Škvorčević je iskazao radost što se upravo u Godini vjere o 250. obljetnici crkve koja je nakon osnutka biskupije uzdignuta na čast katedrale uspjelo urediti kapelu bl. Ivana Pavla II. –To je mali znak zahvalnosti našem utemeljitelju i veliki izraz poštovanja prema nezaboravnome hrvatskom prijatelju. Deset godina nakon svoga posljednjeg pohoda Hrvatskoj, kada nam je u Osijeku okrunio lik Gospe Voćinske, blaženi papa započinje u ovoj kapeli biti prisutan među nama po relikviji svoje krvi, primljenoj prije mjesec dana od njegova dugogodišnjeg tajnika, sadašnjeg krakovskog nadbiskupa, kardinala Stanislawa Dziwisza – istaknuo je biskup koji je na misnom slavlju u katedrali prvi puta prinio Isusovu žrtvu ljubavi u kaležu blaženog Ivana Pavla II. kojeg je također dobio od krakovskog nadbiskupa.

Toplinu prisutnosti i snagu blizine bl. Ivana Pavla trajno će u kapeli svjedočiti i njegov kip. – U njemu je progovorio blagi blaženikov duh, oživio korak evanđeoskog putnika, očitovana patnja Isusova supatnika – kazao je biskup zahvalivši Mariji Ujević i njezinim suradnicima.