Nedjelja, 17 Veljača 2013 11:16

Izazov neistraženi podzemni objekti Papuka

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

SPELEOLOGIJA ZANIMLJIVA VELIČKIM PLANINARIMA  -

 

VELIKA - Više od stotinjak speleoloških objekata u obliku većih ili manjih jama i spilja do sada je otkriveno na području Parka prirode Papuk. Najpoznatiji su spilja Uviraljka jedinstveno zimovalište šišmiša u Europi, no ništa manje atraktivne nisu ni jama Kovačica te Suhodolka. Kako je Park prirode Papuk bogat podzemnim objektima, spiljama i jamama ne čudi što su velički planinari, članovi planinarskog društva Mališćak" zainteresirani za speleologiju. Naime u sklopu društva osnovan je i speleološki odsjek koji ove godine planira i školovanje kadrova. Speleološku školu pohađa nekoliko članova društva, što bi omogućilo da se u suradnji s Parkom prirode Papuk te Javnom Ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima Požeško-slavonske županije organiziraju i kvalitetnija istraživanja podzemnih objekata.

- Stručno osposobljavanje je zapravo uvjet kako bi mogli dobiti dozvole za godišnja istraživanja ali i kako bi speleologiju u Slavoniji podignuli na višu razinu. Mi smo ovdje u Velikoj sretni jer Papuk ima dosta tih jama koje su i danas speleološki neistražene. Ima ih, kažu neki i više od stotinu no neke su i izvan Parka prirode Papuk - ističe planinar i speleolog Drago Štokić dodajući kako su svi ti neistraženi podzemni objekti zapravo veliki izazov ne samo speleolozima iz Velike nego i Hrvatske pa i šire.

Po njemu gotovo svatko se može baviti speleologijom izuzev onih koji boluju od klaustrofobije. - Kada se savladaju sve vještine tada nema mjesta strahu, iako u speleologiji opreza uvijek mora biti. Uistinu je poseban doživljaj biti na mjestu gdje prije vas nitko nije bio a mogu proći i godine da nitko poslije vas ne dođe. Zapravo tu je otkrivanje najvažnije - kaže Štokić.

V.Re.