Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 18 Svibanj 2020 11:14

Vladimir Pejanović ubrao Prvi Požeški varganj u 2020. godini

Ocijeni sadržaj
(38 glasova)

GLJIVARSKO DRUŠTVO POŽEGA  -

U šetnji šumom kroz Požešku goru član Gljivarskog društva Požega Vladimir Pejanović naišao je na prvi varganj u 2020. godini iz Slavonskog gorja. Varganj je donio u Gljivarsko društvo a našao ga je u nedjelju, 17. 05. 2020.

20200518 093054 - Pronašao sam ga u staroj hrastovoj šumi na južnoj toploj strani uz šumski put. Detaljno sam pregledao teren ali bio je jedini. Uglavnom gljive sakupljam u Požeškoj gori i ovog varganja sam pronašao u blizini sela Laze. Nekada je gljivarenje bilo unosno i šuma je bila puna ljudi. A danas su ova sela gotovo prazna i u šumi nisam sreo nikoga. Prošlih godina na istom terenu sam i tjedan dana ranije nalazio velike primjerke - izjavio je Vladimir Pejanović i tako ponio titulu pronalazača prvog varganja u ovoj godini.

Priznanje i  knjigu za svoj pronalazak i otvaranje sezone varganja dodijelio mu je predsjednik Gljivarskog društva Požega, Ivica Samarđić. - Uglavnom uvijek između početka i sredine svibnja pristigne nam prvi varganj iz Slavonskog gorja, ovoga puta iz Požeške gore. Bude to i tjedan-dva ranije ali bila je dosta sušna zima pa i proljeće a uz to su i noći još uvijek hladne da bi gljive počele obilnije rasti. Zato se prije pojave na nižim terenima i vremenom uzdižu u brdski i gorski pojas. U svakom slučaju ovim pronalaskom čestitamo našem članu i svim zaljubljenicima u očaravajući svijet gljiva  želimo uspješnu sezonu.  20200518 093425      

Prvim ubranim varganjem Gljivarsko društvo zatvara natječaj i otvara sezonu sakupljanja gljiva. Gljivari, sretno!