Subota, 09 Svibanj 2020 20:48

Zaboravili ste na dječje igraonice!

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

Članice Udruge Glas Poduzetnika koje se bave djelatnošću dječjih igraonica koje nisu ni na koji način spomenuti ili obuhvaćeni mjerama normalizacije poslovanja tražile su detaljne informacije o rokovima i uvjetima otvaranja igraonica od Kriznog Stožera CZ i HZJZ-a

Unutar Udruge Glas Poduzetnika ima mnogo članova koji se bave djelatnostima dječjih igraonica koji su se našli u izuzetno nezavidnom položaju. Možda je kod djela javnosti pojam dječja igraonica mjesto gdje djeca nekontrolirano provode vrijeme u zabavi na raznim spravama, ali to je daleko od onoga čime se igraonice zapravo bave. Danas se desetak članova Udruge tražilo očitovanje Kriznog Stožera CZ i HZJZ-a o tome kada i pod kojim uvjetima će im biti omogućeno otvaranje i rad.

„U dječjim igraonicama mahom su zaposleni djelatnici pedagoške struke, studenti iz raznih područja vezanih uz razvoj djece, psiholozi i drugi djelatnici koji svojim stručnim znanjem uvelike pomažu i roditeljima i djeci. Igraonice pružaju razne usluge, od kreativnih radionica, radionica društvenih vještina, rođendanskih proslava, čuvanja djece, pomoći kod učenja i savladavanja školskih obaveza te drugih usluga koje su od izuzetnog značaja kako roditeljima tako i djeci. Svakodnevni pozivi roditelja s upitom kada će ponovo početi raditi dokazuju koliko su bitne, naročito u ovoj situaciji kada je došlo do velikih promjena u školskom i vrtićkom sustavu.“ Rekao je Damir Lazić iz igraonice Pingo.

Nažalost, na upite roditelja igraonice ne znaju što bi odgovorile. Igraonice su zatvorene odmah na početku pandemije i od tada se nigdje ne spominju. Svjedoci smo da se polako otvaraju razne djelatnosti, dok se za one druge određuje okvirni datum početka rada ukoliko epidemiološka slika bude povoljna, no nažalost nitko ne spominje igraonice. Također smo svjedoci otvaranja dječjih igrališta što s veseljem pozdravljamo. Osim fizičkog zdravlja bitno je i mentalno, a otvaranje dječjih igrališta će svakako značajno pridonijeti tom aspektu. Mišljenja smo da u tom pogledu i igraonice mogu značajno pridonijeti cjelokupnoj situaciji jer najveći dio igraonica opremljen je i vanjskim prostorom gdje djeca mogu ispuniti svoju potrebu za društvenom aktivnosti u kontroliranim uvjetima i pod stručnim vodstvom. Visoke higijenske standarde koje igraonice održavaju ne trebamo posebno niti naglašavati jer su sastavni dio poslovanja i njih se striktno pridržavaju u svako vrijeme.

Moramo naglasiti činjenicu kako je rad igraonica baziran na unaprijed dogovorenim terminima i stoga je izuzetno bitno imati neki okvir početka poslovanja kojeg u ovom trenutku nema. Za sve igraonice je Srpanj i Kolovoz dio godine kada iz objektivnih razloga ne pružaju svoje usluge.

Potrebno je čim prije razmotriti navedenu situaciju te uzeti u obzir sve činjenice, od uloge igraonica u društvu, faktora rizika, specifičnosti poslovanja te Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta koje ukoliko igraonice ne započnu s radom nažalost neće biti dovoljne da uspiju preživjeti i nastave s poslovanjem u nekom budućem periodu.