Utorak, 05 Svibanj 2020 11:23

Travanj 2020. izjednačen s 2016., prethodnim najtoplijim zabilježenim travnjem

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za vremenske prognoze srednjeg dometa, u ime Europske komisije, redovito objavljuje mjesečne biltene o klimatskim promjenama u kojima se izvještava o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperature zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi podaci temelje se na računalno generiranim analizama koristeći milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških stanica širom svijeta.

Površinska temperature zraka u travnju 2020. godine:

Globalno, travanj 2020. Izjednačen je s prethodnim najtoplijim zabilježenim travnjem (travanj 2016.).

Temperature su bile posebno iznadprosječne iznad sjeverne i središnje Euroazije, dijelova Grenlanda i Antarktike, ali znatno ispod prosjeka u velikim dijelovima Sjeverne Amerike. U Europi su temperature bile znatno iznad prosjeka u mnogim zapadnim zemljama, ali ispod prosjeka na sjeveroistoku.

Kartografske i citirane vrijednosti su iz ERA5 baze podataka ECMWF Copernicus službe za klimatske promjene. Površinski prosjeci temperature za europsku regiju odnose se na samo kopno sa sljedećim granicama zemljopisne dužine/zemljopisne širine: 25W-40E, 34N-72N.